22.5.2023 klo 11:34
Uutinen

Vanhusten palveluasumisessa ja päiväkodeissa alkaa lakko – ”Ulkopuolelle ei rajattu edes hengen ja terveyden kannalta välttämättömiä töitä”

Yksityisellä sote- ja varhaiskasvatusalalla alkaa lakko tiistaina.

Sote-alan ja varhaiskasvatuksen yksityisissä yrityksissä alkaa tiistaina lakko. Työnantaja on tarjonnut 11,2 prosentin korotusta palkkoihin kahden ja puolen vuoden jaksolle. Työntekijäpuolelle tämä ei kuitenkaan riitä. Osapuolet tapasivat maanantaina aamupäivällä valtakunnansovittelijan toimistolla, mutta ilman tulosta.

– Valitettavasti tänäänkään ei vielä päästy ratkaisuun sosiaalipalvelualan sovittelussa. Sovittelu jatkuu perjantaina 26.5. klo 13, valtakunnansovittelijan toimisto kertoi maanantaina Twitter-tilillään.

Tiistaina alkavan viisipäiväisen lakon kohteena on 26 vanhusten ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköä Pirkanmaalla ja Hämeessä. Asukkaita niissä on noin tuhat.

Lakon kohteena olevia sote- ja varhaiskasvatusalan yrityksiä ja järjestöjä edustaa Hyvinvointiala HALI ry.

– Olen erityisen huolissani siitä, että normaalien työmarkkinakäytäntöjen mukaisesti lakkojen ulkopuolelle ei ole rajattu edes asiakkaan hengen ja terveyden kannalta välttämättömiä töitä, HALIn työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri sanoi järjestön tiedotteessa aiemmin.

– Vanhusten osalta tilanne on vakava, koska he ovat äärimmäisen hauraita ja monet dementoituneita. Ei niille tuhannelle vanhukselle ole mitään vapaita sairaansijoja odottamassa, Mänttäri sanoi puolestaan sunnuntaina Iltalehdelle.

Mänttärin mukaan yritykset käyttävät erilaisia sijaisjärjestelyitä ja vuokratyöntekijöitä.

– Toimialalla on iso joukko työntekijöitä, jotka eivät kuulu ammattiliittoon ja he voivat olla töissä. Myös esihenkilöillä ja johtajilla on yleensä hoitoalan koulutus, joten hekin voivat olla hoivatyössä lakon ajan, Mänttäri jatkoi IL:lle.

Lisäksi yksityisessä varhaiskasvatuksessa alkaa tiistaina kaksipäiväinen lakko, joka koskee 41 varhaiskasvatusyritystä, joilla on eri puolilla maata 25 000 lasta sadoissa päiväkodeissa.

Työntekijäpuoli on antanut myös muita lakkovaroituksia. Seuraava yksityisen varhaiskasvatuksen lakko alkaisi yksityisissä päiväkodeissa 31. toukokuuta ja päättyisi 2. kesäkuuta. Lakko yksityisissä lastensuojelulaitoksissa alkaisi myös 31. toukokuuta ja päättyisi päivää myöhemmin 3. kesäkuuta.

Lakkoon ei pakko osallistua

Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula korostaa, ettei kenenkään ole pakko osallistua työtaisteluun.

– On syytä muistaa, että järjestäytymätöntä työntekijää lakko ei sido mitenkään, Makkula sanoo.

– Työt eivät ole lakossa, vaan yrityksellä on oikeus pyrkiä pitämään liiketoiminta käynnissä. Työntekijällä on oikeus tehdä työtä, vaikka lakko on julistettu. Ammattiliitto ei voi estää työntekijää menemästä töihin. Tästä voi toki seurata se, että työntekijä erotetaan liiton jäsenyydestä, mutta muita seurauksia siitä ei tule myöskään järjestäytyneelle työntekijälle, Makkula jatkaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus