21.9.2020 klo 14:28
Uutinen

Verohallinto huolissaan: 150 000 yrityksen ja yhteisön veroasiointi voi katketa vuodenvaihteessa

Noin 150 000 yrityksen ja yhteisön veroasioiden hoito uhkaa katketa vuodenvaihteessa. Nämä toimijat käyttävät edelleen Katso-palvelua, jonka toiminta päättyy 31.12.2020. Verohallinto kehottaa Katso-valtuuksia käyttäviä ottamaan Suomi.fi-valtuudet käyttöön mahdollisimman pian.

Jos Suomi.fi-valtuuksia ei siirry käyttämään ajoissa, veroilmoitusten antaminen, tulorekisteri-ilmoittaminen tai muu viranomaisasiointi voivat viivästyä. Nämä ovat lakisääteisiä velvollisuuksia, joiden hoitamatta jättämisellä on seuraamuksia.

– On ensiarvoisen tärkeää, että Katso-palvelua käyttäneet ottaisivat Suomi.fi-valtuudet käyttöön välittömästi. Tämän hetkinen käyttöönottotahti näyttää siltä, että kymmenien tuhansien toimijoiden veroasiat jäävät vuodenvaihteen jälkeen hoitamatta. Erityisen huolissamme olemme kunnista, yhdistyksistä, metsäyhtymistä ja muista pienistä toimijoista, ylitarkastaja Juha Kartano Verohallinnosta sanoo.

Suurin osa valtuuksia käyttävistä pystyy ottamaan Suomi.fi-valtuudet käyttöön omatoimisesti sähköisesti. Esimerkiksi metsäyhtymillä ja yhdistyksillä Suomi.fi-valtuuksiin siirtyminen voi edellyttää asiointia verotoimistossa, joten asian hoitoon on hyvä varata riittävästi aikaa.

Katso-tunniste on ollut Verohallinnon tarjoama maksuton sähköinen tunniste yrityksille, yhteisöille ja muille organisaatioille. Sen avulla yritykset ovat voineet voivat käyttää Verohallinnon ja muiden viranomaisten kuten Kelan ja Tullin sähköisiä palveluja. Katso-tunnisteen avulla toimijat ovat voineet myös valtuuttaa muita hoitamaan organisaation veroasioita. Vuoden 2021 alusta Katso-tunnisteella ei voi enää asioida sähköisissä palveluissa. Viranomaisten palveluihin tunnistaudutaan jatkossa käyttäen henkilökohtaista vahvaa tunnistetta eli henkilökohtaisia pankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sähköistä henkilökorttia.

Katso-palvelun käytöstä on luopunut jo noin 200 000 toimijaa.

Vero.fistä voit selvittää, voiko Katso-tunnistetta ja Katso-valtuuksia veroasioinnissa käyttävä siirtyä käyttämään Suomi.fin valtuudet-palvelua sähköisesti, vai vaatiiko tilanteen hoitaminen asiointia toimistossa. Suomi.fin valtuudet-palvelua ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto.

Lisätietoja: Miten Katso-palvelusta siirrytään Suomi.fi-palveluiden käyttäjäksi -webinaari 6.10. klo 13-15

Suomi.fi/valtuudet

toimitus(at)yrittajat.fi