Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

11.12.2018 klo 14:10
Uutinen

Verottaja nappasi tuhansilta yrittäjiltä veronpalautuksia – näin saat rahat takaisin

Tuhannet toiminimiyrittäjät hämmästyivät: verottaja nappasi heiltä veronpalautuksia, koska alv:t ja työnantajamaksut oli hoidettu prikulleen eräpäivänä.

– Paljon on soittoja tullut – niitä toki tulee veronpalautuspäivinä satoja muutenkin, sanoo ylitarkastaja Tarja Tapio verohallinnosta.

Verottaja ilmoittikin tiistaina nettisivuillaan, että ”puhelinpalvelussamme on ruuhkaa. Jos asiasi koskee veronpalautuksen käyttämistä oma-aloitteiselle verolle, katso lisätietoa vero.fi:stä”. Oma-aloitteisilla veroilla tarkoitetaan arvonlisäveroja ja työnantajamaksuja.

Verottajan järjestelmien vuoksi kävi näin:

Jos toiminimiyrittäjä maksoi 12.11. erääntyneet alvit tai työnantajamaksut tismalleen eräpäivänä, maksun tiedot eivät ehtineet kirjautua verohallinnolle samana päivänä. Verottajan järjestelmä ehti sitten napata tällaisten yrittäjien veronpalautuksista veroon tarvittavat eurot.

– Selvityksemme mukaan tuolta eräpäivältä 28000 yritykseltä perittiin veronpalautuksista oma-aloitteisten verojen maksua varten. Sitä ei ole tilastoitu kuinka moni heistä on nimenomaan toiminimiyrittäjä, kertoo ylitarkastaja Tarja Tapio.

– Valitettavasti järjestelmämme ei ole niin supernopea, että maksut näkyisivät heti, Tapio pahoittelee.

Hänen mukaansa järjestelmän hitaus koskee kaikkien pankkien asiakkaita, myös niitä joilla on tili samassa pankissa kuin verottajalla.

Verottaja perustelee nettisivullaan toimintaansa sillä, että ”veronkantolain mukaan palautusta tulee käyttää verovelvoitteen suoritukseksi”.

Tuplana ei sentään tarvitse maksaa

Toiminimiyrittäjän ei tietenkään tarvitse kärsiä nahoissaan ns. oma-aloitteisten verojen eli alvien tai työnantajamaksujen tuplana menemistä. Summan saa takaisin ja hyödykseen, mutta pientä vaivaa sen eteen voi joutua näkemään.

Ylimääräiseksi jääneen oma-aloitteisen veron maksu joko palautetaan automaattisesti tai se jää odottamaan tulevia erääntyviä veroja. Palautuksen ajankohta riippuu toiminimiyrittäjän OmaVerossa (vero.fi/omavero) asettamasta palautusajankohdasta ja -rajasta.

Näin haet rahoja takaisin

Yrittäjä voi hakea oma-aloitteisen veron maksua takaisin OmaVerossa valitsemalla Toiminnot-kohdasta ”Palautuksen hakeminen, oma-aloitteiset verot”. Tällöin maksu palautetaan noin viikon kuluessa, ellei yrittäjällä ole muita maksamattomia veroja.

Voit tarkistaa OmaVerosta tiedot veronpalautuksen käytöstä veroille:

1. Kirjaudu OmaVeroon. Näet etusivulla ainoastaan verotuspäätöksen mukaisen veronpalautuksen määrän.

2. Avaa etusivulla oleva ”Suoritetut maksut ja palautukset” -välilehti.

3. Välilehdeltä näet tarkat tiedot palautuksesi käytöstä painamalla ”Tiedot käytöstä”.

Noin 3,6 miljoonaa suomalaista sai veronpalautuksia tiistaina. Veronpalautusten summa on yhteensä noin 2,9 miljardia euroa.

Ensi vuonna veronpalautusten maksaminen muuttuu. Niitä maksetaan useimmille ensi vuonna jo elokuusta alkaen. Joulukuinen yksi yhteinen maksupäivä jää historiaan.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi