13.7.2017 klo 08:46
Uutinen

Viljelykontin kehittäjä etsii yhteistyökumppaneita

Suomalainen yritys Exsilio on kehittänyt huipputeknisen ratkaisun esimerkiksi salaatin ja yrttien viljelemiseen kaupunkiolosuhteissa. Ratkaisu koostuu kunnostetusta kontista, jossa voidaan viljellä ekologista lähiruokaa tehokkaasti.

Uusi ainutlaatuinen ratkaisu mahdollistaa ekologisen viljelyn kannattavasti kaupunkiolosuhteissa.

– Ratkaisumme soveltuvat esimerkiksi ravintoloille ja suurkeittiöille, jotka haluavat tuottaa raaka-aineensa itse. Moduulit sopivat myös maanviljelijöille uudenlaiseksi mahdollisuudeksi perinteisten kasvihuoneiden tilalle, Exsilion toimitusjohtaja Thomas Tapio sanoo.

Parhaillaan Exsilio etsii yhteistyökumppaneita, joilla olisi kiinnostusta kehittää viljelymoduuleja omien tarpeidensa puitteissa eteenpäin sen kanssa. Ravintoloiden ja maanviljelijöiden lisäksi Tapio katsoo moduuleille olevan monia muitakin mahdollisia käyttäjäryhmiä.

EkoFARMERiksi kutsuttu noin 13 metriä pitkä viljelymoduuli on ainutlaatuinen uutuus markkinoilla. Yksikkö muodostaa suljetun järjestelmän, jonka käyttöön tarvitaan vain sähköä ja vettä. Tämä tarkoittaa sitä, että kosteutta, valoa ja hiilidioksidin määrää voidaan säädellä tehokkaasti niin, että saadaan aikaan optimaalinen sato ja paras mahdollinen maku. EkoFARMERissa käytetään ekologista, luonnosta peräisin olevaa kasvualustaa, jonka on kehittänyt Kekkilä. EkoFARMER-moduulia voidaan käyttää kaupallisen toiminnan lisäksi myös tutkimustarkoituksiin.

– EkoFARMER soveltuu aloille, jotka tarvitsevat salaatteja, yrttejä tai esimerkiksi lääkekasveja. Lisäksi kaupunkiviljelyn sosiaalinen ulottuvuus on vahva. Ratkaisumme sopii tästä syystä esimerkiksi yhdistyksille lisätulojen ansaitsemiseen tai yhteisöille, jotka haluavat tarjota merkityksellistä tekemistä vaikkapa työttömille. Tässä on nyt tilaisuus uusien mikroyritysten syntymiselle, Tapio sanoo.

Moduulin voi sijoittaa melkein mihin tahansa, se ei vie paljon tilaa ja on lisäksi siirrettävissä.

Puutarhaviljelyn saaminen kannattavaksi kaupunkiolosuhteissa voi olla haasteellista, mutta Exsilion tekemien laskelmien mukaan se on mahdollista, jos toimitaan tehokkaasti.

– Moduulillamme voidaan tuottaa noin 55 000 salaattiruukkua vuodessa. Sadosta tulee vähintään kolminkertainen kasvihuonesatoon verrattuna, koska viljeltäviä kasveja on useassa kerroksessa. Tästä syystä kasveja voidaan viljellä ympäri vuoden ja viljelyjaksoa lyhentää, koska valon ja kosteuden määrää on mahdollista säädellä täydellisesti.

Moduulien lopullista hintaa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta Tapio laskee, että se asettunee hieman yli 100 000 euroon. Yritys on kehittänyt myös leasing-mallin, jonka avulla asiakkaat voivat ottaa EkoFARMERin käyttöön muutaman tuhannen euron kuukausimaksulla.

Hämeen Yritysviestintä,
toimitus@hameenyrityssanomat.fi