Bisnesblogi: Kullanarvoinen vinkki työnhakijoille

Tässä olen miettinyt pitkin kesää syvällä sisimmässäni työntekijän ja työnantajan (allekirjoittanut) kohtaamista esimerkiksi avoimen hakemuksen tai ilmoitetun paikan johdosta. Ajatukset kulkevat suurin piirtein tällaista rataa: Siis että mitä nyt? Tarvitsen työntekijän! Laitanko ilmoituksen johonkin vai laitanko puskaradion laulamaan? Onko väliä sille, miten kohtaan tuon yksilön, joka olisi tulossa meille hommiin? Minua jännittää yhtä paljon kuin hakijaa. Kohtaavatko meidän intressimme vai meneekö mönkään ennen kuin sopimus edes syntyy? No, ei kai se nyt voi mennä pieleen mitenkään, jos kerran olen päättänyt laittaa rekryn päälle.

Minulle on tullut muutamia mielenkiintoisia hakemuksia, vaikka en ole rekrytoimassa ketään – ainakaan vielä. Hakemuksista voi kuitenkin päätellä, että sen tekemistä on opeteltu. Väittäisin jopa, että jos hakemukset laitettaisiin vierekkäin A4-arkkeina, näyttäisi siltä, että ne kaikki on tehnyt yksi ja sama henkilö. Heittäkää siis valmiit hakemuspohjat kierrätysastiaan, jos olette ne ehtineet jo tulostaa!

Nuorille haluaisin antaa vinkkiä, että jo hakemusta kirjoittaessa kannattaa erottua! Miten? Sillä ei ole merkitystä, miten erotut vaan sillä, että pystyt herättämään rekrytoijan mielenkiinnon. Olkaa reippaita ja valppaita, näyttäkää se työnantajille omalla olemuksellanne ja käytöksellänne.

Kannattaa muistaa vielä kaikista tärkein asia. Sen, mitä kirjoittaa hakemukseen, pitää olla ehdottoman totta. Olipa minun nuoruudessa motto: mies tekee niin kuin puhuu.

Työnantajille antaisin vinkin: älkää odottako liikaa työtehtäviin hakevilta henkilöiltä käytännön tasolla osaamisessa, koska työ tekijäänsä opettaa. Kuka muuten on paras opettaja työntekijälle? Esimies? Työkaverit? Palkkaus? Uteliaisuus ja hauskuus puolin ja toisin on mielestäni toimivinta.

Epäonnistumisista kannattaa oppia sietämään niin työnantajien kuin -tekijöidenkin. Suosittelen peilin eteen menemistä. Voi nauraa siellä näkyvälle aidolle ihmiselle, hän nauraa myös!

Me tarvitsemme sekä työtä että tekijöitä. Laitetaan homma rullaamaan ja pelataan reilusti. Työpaikat syntyy kentällä, ei Arkadianmäellä.

Hauskaa ja työntäyteistä syksyä.

(Kirjoitus on julkaistu Nokian uutisissa 25.9.2022. Kirjoittaja hallituksen jäsen Petri Tannermaa)