Sormet näppäimistöllä
15.12.2021 klo 10:38
Uutinen

Vuoden 2022 verokortit ovat saapuneet OmaVeroon – Työnantajan vastuulla kertoa käytännöistä työntekijöille

Tammikuussa käy vielä vuoden 2021 verokortti, ja vuoden 2022 verokortit otetaan käyttöön helmikuun alussa. Osa työnantajista on ottanut käyttöön rajapinnan, jonka avulla verokortit siirtyvät automaattisesti.

Kaikki vuoden 2022 verokortit ovat nyt valmiina OmaVerossa. 

Verohallinto ohjeistaa, että ensi vuoden verokortista kannattaa tarkistaa tuloraja, ja tehdä tarvittaessa uusi verokortti OmaVerossa. Tammikuussa käy vielä vuoden 2021 verokortti, ja vuoden 2022 verokortit otetaan käyttöön helmikuun alussa.

Ensi vuoden verokortista kannattaa tarkistaa, onko arvio vuonna 2022 saatavista tulosta oikea. Jos tulot ovat ensi vuonna suuremmat tai pienemmät kuin arviossa, pitää itse tehdä uusi verokortti OmaVerossa.

– Arvioimme verokortin tulorajan aikaisempien tulojen mukaan. Jos siis esimerkiksi työtilanne on muuttunut, myös tulorajaa pitää todennäköisesti muuttaa. Kun tilaa uuden verokortin oikeilla tiedoilla, tuloraja ei vuoden aikana ylity eikä tuloja veroteta korkeammalla lisäprosentilla, sanoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta. 

Verokortissa oleva tuloraja on tarkoitettu ajalle 1.2.–31.12.2022, ei siis koko kalenterivuodelle.

– Poikkeuksena ovat verokortit, joihin asiakas on itse tehnyt muutoksia joulukuun aikana. Ne ovat voimassa heti vuoden alusta lähtien, Ylitalo sanoo.  

Työnantaja, informoi työntekijöitäsi käytännöistä

Osa työnantajista on ottanut käyttöön rajapinnan, jonka avulla yli 600 000 henkilön verokortti siirtyy Verohallinnosta suoraan työnantajalle. 

Osalla työpaikoista taas vuoden ensimmäinen verokortti siirtyy automaattisesti suorasiirron avulla, mutta työntekijän itse tekemät uudet verokortit eivät. On työnantajan vastuulla ilmoittaa, miten omalla työpaikalla toimitaan.

Lisäksi esimerkiksi Kelaan ja eläkeyhtiöille verokortit siirtyvät automaattisesti.

Verokortin voi tilata useaan kertaan vuodessa

Osalle asiakkaista ensi vuoden tulojen arvioiminen voi olla vaikeaa esimerkiksi siksi, että työt ovat epäsäännöllisiä. Silloin tulojen määrästä kannattaa tehdä mahdollisimman hyvä arvio, ja tilata OmaVerossa uusi verokortti.

– Uuden verokortin voi tilata vuoden aikana useaan kertaan, ja näin on hyväkin tehdä, jos arvio vuoden aikana saatavista tuloista muuttuu, Ylitalo sanoo.  

Tulorajan lisäksi on hyvä tarkastaa, että verokorttiin mahdollisesti merkityt verovähennykset ovat ajan tasalla.

Paperiset verokortit saapuvat asiakkaille vaiheittain, kuitenkin viimeistään tammikuun puoleen väliin mennessä. Verohallinnon paperipostista voi luopua ottamalla käyttöön Suomi.fi-viestit. Sen jälkeen saa sähköposti-ilmoituksen aina, kun OmaVerossa on uutta veroasiaa.

Toimitus
Toimitus