20.11.2021 klo 21:45
Uutinen

Vuoden nuori yrittäjä

Mahla Forest Oy:n Juha ja Aino Tarkiainen ovat Etelä-Savon Vuoden nuoria yrittäjiä

Etelä-Savon Vuoden nuori yrittäjä -palkinnon saavat pieksämäkeläisen elintarvikeyritys Mahla Forest Oy:n yrittäjät Juha Tarkiainen, 33, ja Aino Tarkiainen, 32. Aviopari pyörittää yritystä tiiviisti yhdessä, joten palkinto myönnetään molemmille.

Mahla Forest Oy on Pieksämäellä toimiva yritys, joka tuottaa monenlaisia elintarvike- ja juomatuotteita, joiden raaka-aineet tulevat pitkälti eteläsavolaisesta luonnosta.

– Kuvailisin yritystämme eräänlaiseksi elintarvikealan jokapaikanhöyläksi, Aino Tarkiainen sanoo.

– Saman katon alta tulevat raaka-aineiden keruu ja jalostus, yrityksen kulmakivi eli omien tuotteiden tekeminen sekä tuotanto muille yrityksille. Juomapuolella teemme terveysvaikutteisia juomia, virvoitusjuomia ja alkoholijuomia. Monipuolisuus ja omaleimaisuus on meille etu, jonka ansiosta olemme myös saaneet hyviä yhteistyökumppaneita.

Mahla Forestin tunnetuimpia tuotteita ovat terveysvaikutteinen Boris-maitohappobakteerijuoma, jota myydään ympäri Suomen niin terveys- kuin päivittäistavarakaupoissa, sekä alkoholiton kuusenkerkkäkuohujuoma Lagrima Arctica, joka on niin ikään levinnyt kauppoihin ympäri Suomen. Koivunmahlajuomaa jatkojalostetaan omien tuotteiden pohjaksi sekä myydään yhteistyökumppaneille.

Tuotteiden raaka-aineita, muun muassa kuusenkerkkää, koivunmahlaa ja erilaisia yrttejä, kerätään yrityksen omista luomusertifioiduista metsistä Etelä-Savosta. Modernit tuotantotilat sijaitsevat Pieksämäellä entisessä navetassa metsän keskellä.

– Meille on hyötyä siitä, että sijaitsemme maaseudulla ja metsän keskellä. Haluamme tuoda esiin, että täälläkin voi pärjätä ja menestyä, Juha Tarkiainen sanoo.

Etelä-Savon Yrittäjien raati perustelee Vuoden nuori yrittäjä -palkintoa sillä, että Mahla Forest on innovatiivisesti ja rohkeasti keksinyt ja kehittänyt uusia tuotteita, jotka perustuvat luonnon hyödyntämiseen. Raadi mukaan tuotteet perustuvat maakunnan hyviin, uudistuviin ja puhtaisiin raaka-aineisiin. Raati kiittää sitä, että ekologisuus ja kehittäminen ovat voimakkaasti mukana yrityksen toiminnassa.

Palkintoperusteissa mainitaan myös, että yrityksen markkina-alueena on koko Suomi ja tuotteita myös viedään Sveitsiin. Liikevaihto on kasvava: Viime vuonna se oli noin puoli miljoonaa, tänä vuonna noin 700 000 euroa. 

Mahla Forestin perusti Juha Tarkiainen vuonna 2014, Aino Tarkiainen tuli mukaan yritykseen 2017. Yrittäjäpariskunnan lisäksi yrityksen tuotantopuolella työskentelee kaksi työntekijää, ja lisäksi ulkomaan markkinointia hoitaa ulkopuolinen konsultti.

Juha ja Aino Tarkiaisen mukaan yrityksen menestyksen salaisuuksia ovat omanlaisuus, vahva arvomaailma ja intohimo työhön.

– Yrittäjänä on tärkeää myös pysyä koko ajan hereillä ja vastata trendeihin. Hieman tuuriakin tarvitaan, että on oikeassa paikassa oikeaan aikaan, pariskunta toteaa.

Lisätiedot: Mahla Forest Oy, Juha Tarkiainen p. 0407650222 juha.tarkiainen@mahlaforest.fi.