28.9.2018 klo 19:17
Uutinen

Vuoden Yrittäjäksi valittu Erkan Öncü: Tein 22-tuntisia työpäiviä

Erkan Öncü teki alussa jopa 22-tuntisia työpäiviä kebab-pizzeriassaan. Kotkassa Vuoden Yrittäjäksi valitulla Öncülla on nyt ravintolan lisäksi kiinteistö- ja hotellibisnestä – ja aikaa pienelle prinsessalleen. KATSO MYÖS VIDEO!

Muutettuaan Suomeen vuonna 1993 nuori Turkin armeijan sotaveteraani Erkan Öncü teki ensin putkimiehen hommia. Ne sujuivat hyvin, vaikka hänen vasen kätensä ja oikea polvensa vahingoittuivat armeijassa.

Myöhemmin Öncün tie on kulkenut kotkalaisten sydämiin vatsan kautta.

– Kun 1998 avasin oman ravintolan oli alku yrittäjänä vaikea, Erkan Öncü sanoo.

Yrityksen perustaminen ja siihen liittyvä byrokratia ei ollut liian hankalaa, koska suomalainen ex-vaimo auttoi, mutta suomalaisen työ- ja yrityskulttuurin oppiminen vei aikaa.

– Alussa minulla oli kaksi työntekijää ja tein töitä neljän edestä. Viikonloppuna pääsimme sulkemaan vasta aamuviideltä ja joskus tein jopa 22-tuntisia työputkia. Nuorena sitä jaksoi ja halusin menestyä, Erkan kertoo.

Alussa asiakkaista suuri osa oli putkihommissa tavattuja ihmisiä ja putkifirman asiakkaita ja heidän tuttujaan.

– Pikkuhiljaa Erkan kebab-pizzerian maine levisi ja asiakasmäärämme kasvoi, Öncü sanoo.

Kiinteistöbisnestä tekemään

Kebab- ja pizzaravintoloita on perustettu Suomessa todella paljon vuosien mittaan. Erkan Öncü tajusi, että hänen täytyy muuttaa konseptiaan yrittäjänä ja ravintoloitsijana.

– Siirryin kiinteistösijoittamiseen. Ostin Keskuskatu 35:n koko kiinteistön vuonna 2007, Öncü kertoo.

Suuressa kiinteistössä oli katutasossa useita liiketiloja hänen ravintolansa lisäksi ja yläkerrassa oli toimistoja.

Toimistotilojen kysyntä oli laskussa Kotkassa. Yksiöille ja kaksioille sen sijaan oli kysyntää, niinpä Erkan Öncü päätti tehdä toimistoista asuntoja.

– Teimme kymmenen asuntoa, osa on myyty ja loput ovat vuokralla. Ne myydytkin kyllä haluaisin ostaa nyt takaisin.

Öncü remontoi samalla koko rakennuksen. Hänellä oli suunnitelmat ja luvat 25-huoneisen hotellin rakentamiseen, mutta vuonna 2008 päälle iski lama, eikä hän uskaltanut toteuttaa hotellisuunnitelmiaan. (JUTTU JATKUU VIDEON ALAPUOLELLA)

Hotelleja Turkissa

Remontin jälkeen Erkan Öncü uudisti seuraavaksi ravintolansa. Kebab-pizzeriasta tuli Erkan Bistro&Restaurant.

– Kun kolme vuotta sitten avasimme, emme voineet kuvitella, kuinka paljon ihmisiä tulee. Olen kiitollinen kotkalaisille, Erkan huokaa.

– Kyllä meiltä edelleenkin saa kebabia ja pitsaa, mutta sen lisäksi on salaatteja, pihvejä ja hampurilaisia sekä nyt myös pastoja.

Ravintolassa on 50 asiakaspaikkaa ja kesäterassilla on 40 paikkaa.

Erkan Öncü Ky työllistää vakituisesti seitsemän ja kesäisin kymmenen henkilöä. Kommandiittiyhtiön liikevaihto pyörii Öncün mukaan 600 000–700 000 euron tienoilla.

Öncülla on nykyään osakkuuksia yrityksissä myös synnyinmaassaan Turkissa. Hänellä on yhdessä siskonmiehensä kanssa Izmirissä hotelli ja kahvila ja ensi kuussa he avaavat 27 huoneen hotellin Salihlin kaupungissa Izmirin lähellä.

”Perhe on kaiken A ja O”

Erkan Öncü on oppinut vuosien varrella, että työnteolla on rajansa.

– Koko ajan ei voi painaa kaasu pohjassa. Minäkin jouduin sairauslomalle, Öncü kertoo.

Hän palkkasi Kotkaan lisää työvoimaa ja keskittyy nykyään enemmän yritystoiminnan johtamiseen.

– Perhe on minulle kaiken A ja O. Kun sinulla on kotona hyvä olla, se heijastuu liike-elämään, työhön ja sosiaaliseen elämään. Saan perheestä voimaa, Erkan Öncü kertoo.

Perhe asuu Espoon Tapiolassa ja Erkan ajaa sieltä neljästi viikossa Kotkaan.

Erkan Öncülla on kolme lasta. Suomalaisen ex-vaimonsa kanssa hänellä on poika, joka on jo nuori aikuinen. Nykyisen, turkkilaissyntyisen vaimonsa kanssa hänellä on kaksi lasta: reilun vuoden ikäinen tytär ja vaimon edellisestä avioliitosta 12-vuotias poika.

– Poikani täytti juuri 20 vuotta ja mietin kuinka nopeasti nämä vuodet menevät. En ehtinyt olla hänen kanssaan niin paljon kuin halusin, kun hän oli pieni, koska olin niin paljon töissä.

– Nyt minulla on pieni prinsessa ja aion olla hänen kanssaan mahdollisimman paljon, Erkan Öncü kertoo.

On hänellä toki uusia suunnitelmia yrittäjänäkin. Öncü suunnittelee 4–5 paikassa toimivan uudenlaisen ruoka-alan yrityksen perustamista pääkaupunkiseudulle lähitulevaisuudessa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi