Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kimmo Aalto (kuvassa) ja Hanna Aalto, Siivouspalvelu Forssan Ilona Oy, valittiin vuoden yrittäjäksi Forssassa 2023. Palkinto luovutettiin 9.9. Eerikkilässä järjestetyssä seudullisessa yrittäjäjuhlassa.
9.9.2023 klo 19:08
Uutinen

Vuoden yrittäjät Forssassa 2023 Kimmo Aalto ja Hanna Aalto – Laskin lähellä ja aikaa asiakkaille

Kimmo Aalto on tehnyt pitkän uran yritysmyyjänä vakuutusalalla. Työ ja asiakaskohtaamiset vahvistivat tunnetta siitä, että yrittäjyys on hänelle oikea työn tekemisen muoto. Aalto etsikin aktiivisesti valmista yritystoimintaa, jonka voisi ostaa. Lopulta hän löysi siivousalan yrityksen, jolla oli terve pohja, hyvät asiakassuhteet ja tulevaisuuden näkymät. Liiketoimintakauppa solmittiin Siivouspalvelu Sirjosta vuonna 2006. Pian kaupan jälkeen nimi muutettiin Siivouspalvelu Forssan Ilonaksi.

Alusta asti oli selvää, että omistajat ottavat vastuun yrittäjäriskistä ja yrityksen kehittämisestä. Siivoustyön johtoon palkataan alan paras asiantuntija. Onnistuneet henkilövalinnat mahdollistivat sen, että omistajat saattoivat jatkaa yrittämisen lisäksi palkkatöissä yrityksen ulkopuolella. Kimmo Aalto jatkoi vakuutusalalla yrittämisen rinnalla vielä 15 vuotta ja Hanna Aalto työskentelee edelleen terveydenhuoltoalalla.

Kimmo Aalto kuvaa yritystoimintaa volyymibisnekseksi, jossa katteet syntyvät riittävästä tekemisen määrästä. Siivoustyötä pitää tehdä 50 000 tuntia vuodessa, jotta nykyisen liikevaihdon saa kertymään. Ahkeraa puurtamista riittää päivästä toiseen.

Puolet asiakkaista ovat perinteisiä kerrostaloyhtiöitä, vajaa kolmannes yritysasiakkaita ja noin viidennes muodostuu kotitalouksista.

– 80–90 luvulla kasvu syntyi, kun taloyhtiöt luopuivat omista siivoojista. Forssan Ilona siivoaa tällä hetkellä yli sataa kerrostaloa Forssan seudulla. Sillä sektorilla kasvua ei enää synny, vaan se tulee yrityspuolelta, Aalto kertoo.

Yrittäjien mukaan kyse on ennen kaikkea hyvistä tekijöistä. Ilonassa työskentelee vuoden aikana 60 henkilöä, mutta keskivahvuus on 40. Yritys tarjoaa kesätöitä parille kymmenelle työntekijälle ja Ilona onkin monen nuoren ensimmäinen työpaikka.

– Koska ensikokemukset työelämästä saadaan meiltä, pitää esimerkin olla kohdallaan. Kesätyöntekijöiden perehdyttäminen alkaa toukokuussa, jolloin työnjohtajamme käy läpi työpaikan pelisäännöt, turvallisuusasiat, kuinka asiakkaita kohdataan ja mitä vastuullinen toiminta tarkoittaa, yrittäjä kuvailee.

Työ ja työyhteisö opettavat tekijäänsä ja samalla osa vääristä ennakkoluuloista ja asenteista karisevat pois. Merkittävä osa kesätyöntekijöistä haluaa palata seuraavana kesänä takaisin.

– Siivoustyö ei ole arvostetuinta ja halutuinta nuorten keskuudessa. Kun meille tulee 16-vuotias kesätyöntekijä, hän ei haaveile siivoojan työstä. Silti yli puolet kesätyöntekijöistä tulee meille uudelleen ja suosittelevat meitä myös ystävilleen, Aalto sanoo.

Alan arvostus vaikuttaa työvoiman saatavuuteen. Palkkataso on kehittynyt ja se on kivunnut kaupan alan rinnalle ja joissain tehtävissä sen ohikin. Ilonassa pisimmät työsuhteet ovat neljännesvuosisadan mittaisia. Siitä huolimatta tulevaisuus huolettaa yrittäjää. 

­– Olemme kiitollisia nuorista, jotka tulevat meille kesätöihin. Jatkuvuuden ja kehittymisen kannalta ratkaisevaa on, mistä saadaan ne 30–50-vuotiaat töihin, jotka ovat meillä pidempään, Aalto pohtii.

Oikea tieto tuo jatkuvuutta

Aalto on katsonut yrittäjyyttä monelta kantilta. Aikaisemmassa työssään vakuutusyhtiössä hän ennakoi ja hoiti toisten yrittäjien murheita. Yrittäjänä voi hoitaa ihan omia murheita.

– Stressiä syntyy vähemmän, kun päätöksenteko on omissa käsissä. Jos menee pieleen, syyllinen löytyy, kun katsoo peiliin. 

Tekemisessään Aalto hakee liikemiesmäistä tulokulmaa yrittäjyyteen. Kaikkiin työtehtäviin ei kannata lähteä tekemisen ilosta. Hyvä operatiivinen laskenta on hänen mukaansa avain liiketoiminnan jatkumiseen ja kehittymiseen. Toinen perusta onnistumiselle löytyy asiakkaan kuuntelusta ja tarpeisiin reagoimisesta.

– Asiakassuhteiden hoitoon ei voi käyttää liikaa aikaa. Kilpailuetumme löytyy asiakkaalle oikein mitoitetusta palvelukonseptista, tarpeiden ymmärtämisestä ja paikallisuudesta. Meidän työnjohtajamme on vartin päässä kaukaisemmastakin kohteesta. Olemme paikallisesti iso, mutta valtakunnallisesti pieni. Isommissa kohteissa haastamme valtakunnallisia yrityksiä Forssan seudulla ja pienemmissä kohteissa kilpailemme 1–2 henkilöä työllistävien yrittäjien kanssa.   

Siivouspalvelu Forssan Ilona Oy

Forssan vuoden yrittäjä 2023
Toimiala: Kiinteistöjen siivous
Perustettu: 2005
Yrittäjä: Kimmo Aalto ja Hanna Aalto
työntekijöitä: 40
liikevaihto: 1,5 M€
Asiakkaat: Kerrostaloyhtiö (50 %), Yritykset (30 %) Kotitaloudet (20 %)