NY-yrittäjät Aleksi Lehtonen ja Eelis Viskari. Kuvaaja Sampo Niskanen

Vuosi NY-yrittäjänä: ruisleipää ja lakipykäliä

Nuori Yrittäjyys -toiminta on ollut tänäkin vuonna menestys Hämeenlinnan lyseon lukiossa. Finaaliputki jatkuu.

Hämeenlinnan lyseon lukion Luovan yrittäjyyden linjalla opiskelevat Eelis Viskari ja Aleksi Lehtonen perustivat toisella vuosikurssilla omat NY-yritykset, joilla osallistutaan kansalliseen Vuosi Yrittäjänä -ohjelmaan. Eeliksen ja Aleksin NY-vuodessa koronapandemian vaikutukset ovat näkyneet niin hyvässä kuin pahassa. Kun erilaisiin tapahtumiin tai tapaamisiin ei ole päässyt, on markkinointia jouduttu ajattelemaan laatikon ulkopuolelta. 

–  Palkitsevinta yrittäjyyskasvatuksessa on nähdä nuorten erilaisia vahvuuksia ja se, miten ihmiset innostuvat eivätkä mene sieltä mistä aita on matalin. Yksikään yritys ei ole jättänyt kesken, kertoo Hämeenlinnan lyseon lukion yrittäjyyskasvatusvalmentaja Tuija Tiala

Valkea NY on kierrätysmateriaaleista kynttilöitä valmistava yritys. Kolmihenkiseen yritykseen mahtuu monta työtehtävää, joten kiveen hakattuja titteleitä ei ole jaettu. Lyhyen NY -vuoden aikana Valkea NY on ehtinyt saamaan kaksi ainutlaatuista tuotetta markkinoille, tekemään hyväntekeväisyyttä ja ennen kaikkea myymään paljon kynttilöitä. 
– Tämän yrityksen kohdalla NY-vuosi on ollut todella opettava ja menestyksen eteen on saanut tehdä paljon töitä. Olemme myös saaneet kunnian osallistua kansainväliseen GOALS-projektiin, johon osallistuu opiskelijoita Suomesta, Virosta ja Latviasta. Projektin puitteissa osallistumme messutapahtumiin Helsingissä ja Riiassa, kertoo Aleksi.  

Taival NY luo nauruntäyteisiä hetkiä vanhuksille. Kiertää hoitokoteja ja käy järjestämässä sinne iloista toimintaa ja tapahtumia.  
– Retkemme kohti nykyhetkeä ei ollut ruusuilla tanssimista. Yrityksen alkuvaiheissa roolit jaoimme kolmeen osaan. Yrityksen nettisivusta ja sometileistä vastasin minä ja suhteista Siiri sekä Akseli. Syyskuussa 2021 nimen rekisteröintivaiheessa tuli seinä vastaan. Toinen yritys oli vienyt suunnitellun nimen ja samalla yrityksemme menetti nettisivut, harmittelee Eelis. 

Vaikeuksista huolimatta Taival NY sai myytyä ideaansa ja pidettyä keikkoja vanhainkodeissa useaan otteeseen. Koronaviruksen levittyä pahemmin Suomeen, laittoi tämä yrityksen hetkellisesti jäihin.
– Hyödynsimme ajan mainostamiseen ja keskityimme NY-vuoden kilpailuun. Koronan helpotuttua ja rajoitusten poistuttua Taival NY on päässyt tekemään bisnestä, sanoo Eelis. 

Tulevaisuuden suhteen Eelis ja Aleksi pohtivat yritystensä mahdollista jatkamista myös NY-vuoden jälkeen. Erityisesti Aleksi pohtii muiden yritystensä jäsenien kanssa mahdollista jatkamista 4H-yrityksenä. 

Taival NY voitti semifinaalin ja pääsee kilpailemaan Uskalla Yrittää -finaaliin Helsingissä 27–28.4.
– Tavoitteena on voittaa, hihkaisee Eelis.  

Faktaa

  • Nuori Yrittäjyys Ry on suomalaisen yrittäjyyskasvatuksen järjestö. Toiminnalla edistetään lasten ja nuorten yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitojen oppimista. 
  • NY-toimintaa Hämeenlinnan lyseon lukion Luovan yrittäjyyden linjalla on järjestetty vuodesta 2008 
  • Taival NY on kolmen lukiolaisen perustama yritys (Eelis Viskari, Siiri Keskinen ja Akseli Huttunen) 
  • Valkea NY on niin ikään kolmen lukiolaisen perustama yritys (Aleksi Lehtonen, Santeri Rosberg, Elmo Nieminen)