9.2.2018 klo 08:02
Uutinen

Yhteiskunnalliset aiheet ensi-illoissa

Teattereiden ensi-illat keskittyvät tänä keväänä yhteiskunnallisiin aiheisiin niin Riihimäellä kuin Hämeenlinnassakin. Riihimäen Yrittäjät kutsuvat yrittäjiä teatteriin Virkisty ja verkostoidu -teemalla.

Riihimäen teatterin uutuusnäytelmässä eletään vuotta 2028. Poliisiksi pääsee pikakoulutuksella ja tv-sarjat riittävät perehdytykseksi. Tärkeintä on into tekemiseen ja että tahtotila on kohdillaan. Tosin tässäkin todellisuudessa tavallinen passipoliisi saa siivottavakseen spurgujen oksennukset ja hillitä itsensä koppavien perijättärien edessä. Näin voisi tapahtua, jos annamme julkisen sektorin romahtaa. Millainen poliisilaitos meille jäisi, jos näytelmän todellisuus toteutuisi.

Suomessa poliisit ovat kansainvälisestikin mitattuna korkeasti koulutettuja ja sivistyneitä. Esitys onkin kunnianosoitus vanhalle hyvälle, kunnon poliisille. Sille, johon meidät on lapsesta asti opetettu turvaamaan hädän hetkellä.

Esitystä varten on haastateltu muun muassa poliiseja, vartijoita ja virkavallan kanssa tekemisissä olleita. Esityksessä näyttelevät Riihimäen Teatterin omat konkarit, Maija Siljander ja Katja Peacock. Lisäksi mukana on vierailijoina Jonnakaisa Risto (kuvassa, kuva: Aki Loponen) ja Jouko Puolanto. Avustajina vierailevat Riihimäen Nuorisoteatterin oppilaat Matias Löfberg, Alli Paajanen ja Julia Tanhula.

Hämeenlinnassa ajankohtaista realismia

Hämeenlinnan Teatterin kevään ensimmäinen ensi-ilta on Anna Krogeruksen 10 vuotta (2007) sitten kirjoittama edelleen huolestuttavan ajankohtainen näytelmä Kuin ensimmäistä päivää, jolle ei tiedä itkeäkö vai nauraako.

Anna Krogeruksen näytelmä tarttuu erääseen nykypäivän kipeimmistä ongelmista, vanhusten hoidon heikkenemiseen. Se näyttää konkreettisesti, kuinka ylhäällä tehdyt linjanvedot vaikuttavat ruohonjuuritasolla. Samalla se on tarkka psykologinen muotokuva ihmisestä, jonka sydämellinen luonne saa hänet antamaan yhä uudestaan periksi toisille. Krogerus tasapainottaa ajankohtaista realismiaan tummanpuhuvalla huumorilla, värikkäällä henkilögallerialla ja vaikuttavilla näyttämöllisillä visioilla.

Lepolan hoitokodissa epävarmuus on arkea. Työsopimukset ovat katkolla, joku joutuu lopulta lähtemään ja yksiköltä vaaditaan jatkuvasti enemmän tehokkuutta. Työvuorot ovat pitkiä ja hoitajat joutuvat sopeutumaan niiden muutoksin. Kiltti ja uhrautuva perushoitaja Ritva kantaa usein muidenkin vastuun. Kehitysvammaisen pojan äitinä hän on joutunut joustamaan ja auttamaan aina muita, itsensä unohtaen. Hänellä riittää empatiaa ja ystävyyttä Lepolan vanhuksille ja pojalleen. Ritvan kohtalo on olla hiljainen hyväksikäytetty, kunnes pinna katkeaa. Kova maailma ei palkitse kilttiä ihmistä.

Rooleissa Katariina Kuisma-Syrjä, Aleksi Aromaa, Lotta Huitti, Maiju-Riina Huttunen, Emppu Jurvanen, Matti Leino, Max Pavlenko, Birgitta Putkonen, Sinikka Salminen, Lasse Sandberg, Jarkko Tiainen, Saimi Penttilä/Sofia Kynsilehto. Lue lisää >>

Viristy ja verkostoidu on avoin kaikille yrittäjille

Riihimäen Yrittäjien puheenjohtaja Tiina Latikka kannustaa tarttumaan tilaisuuteen ja tulemaan mukaan teatteriin Virkisty ja verkostoidu -iltana. Ennen näytelmää on hyvää aikaa verkostoitua, tavata vanhoja ja solmia uusia tuttavuuksia.

– Ennakkonäytökseen ovat kaikki yrittäjät tervetulleita, niin jäsenyrittäjät kuin ei-jäsenetkin. Ei-jäseniltä perimme 20 euron maksun per henkilö. Tuotto käytetään Riihimäen Nuorisoparlamentin toimintaan, Latikka kertoo.

Tilaisuudessa kuullaan Suomen Yrittäjien edustajan puheenvuoro sekä tietoa huhtikuun 18. pidettävästä Smart City -tapahtumasta. Näytelmän jälkeen ilta jatkuu omakustanteisilla illallisilla Scandicissa. Pöytävarauksen jatkoille tehneet saavat 20 prosentin alennuksen ravintolan ruokalistalta. Riihimäen teatterissa on paikkoja 211, mutta kannattaa varata paikka nopeasti.

Ilmoittautumisia ottaa vastaan 12.2. saakka Riihimäen Yrittäjien sihteeri Pirjo Järveläinen. Klikkaa tästä sähköposti-ilmoittautumiseen (Huom! Avaa koneelle asennetun sähköpostiohjelman!) >>

toimitus@hameenyrityssanomat.fi