22.9.2020 klo 12:54
Uutinen

Yksinyrittäjä, 2000 euron tuen hakuaika päättyy syyskuun lopussa – kannattaa hakea

Suomen Yrittäjät esittää tuelle jatkoaikaa ja liikevaihtorajan alentamista sekä vaihtoehtona myös yksinyrittäjän kehittämistukea.

2000 euron yksinyrittäjätukea on haettu selvästi vähemmän kuin odotettiin. Hakuaika päättyy syyskuun lopussa.

– Nyt kannattaa arvioida, täyttyvätkö tuen saamisen kriteerit ja hakea rahoitusta. Yksinyrittäjätukeen varatuista määrärahoista jää vähintäänkin puolet tällä erää käyttämättä ja olemme esittäneet sille jatkoa, sanoo Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala.

– Yksinyrittäjätuen jatkoajan pohtiminen on tärkeää. Vaikka on paljon toimialakohtaisia eroja, syksystä ja loppuvuodesta voi tulla erittäin vaikea osalle yksinyrittäjistä, Kujala painottaa.

Suomen Yrittäjät on esittänyt tukirahojen käyttämiselle vaihtoehtoina myös yksinyrittäjän kehittämistukea ja tuen suuntaamista pienituloisiin yksinyrittäjiin.

Kehittämistuki kasvuhaluisille ja liikevaihtorajan alentaminen

–Yksi keino on tuen suuntaaminen kehittämisrahoitukseen niille suurehkoa liikevaihtoa tekeville yksinyrittäjille, joilla on selkeitä kasvuaikeita, Anssi Kujala toteaa.

– Esille on tullut myös se, että merkittävin yksinyrittäjätuen ulkopuolelle jäänyt ryhmä on ollut ilman yel-tunnusta olevat ja alle 20 000 euron liikevaihdolla toimivat. Voisi pohtia sitä, että liikevaihtovaatimus laskettaisiin 15 000 euroon, Kujala sanoo.

Muista myös työmarkkinatuki

Anssi Kujala muistuttaa, että yrittäjänä toimiminen on parempi vaihtoehto kuin toimeentulotuen piiriin jääminen. Yksinyrittäjätuki yhdessä yrittäjän työttömyysturvan kanssa on ollut monille ratkaisevan tärkeää. Työmarkkinatuki ei ole este yksinyrittäjätuen saamiselle.

Hakemusten odotettua pienempään määrään on arvioitu olevan useita syitä: Tuen kriteerit eivät kaikilla täyty, tukea pidetään liian pienenä, hakuprosessi voi tuntua vaikealta ja joillakin voi myös olla asenne, että ”mitään tukia en ole hakenut enkä hae”.

Mitkä ovat tuen saamisen kriteerit?

Yksinyrittäjätukea haetaan yrityksen kotikunnasta. Yksinyrittäjätuen saamisen edellytyksinä ovat muun muassa 30 prosenttia pudonnut liikevaihto, YEL-rekisterissä oleminen tai vähintään 20 000 euron liikevaihto. Katso tarkemmat hakukriteerit työ- elinkeinoministeriön sivulta.

Suomessa on virallisen tilaston mukaan 182 000 yksinyrittäjää. Hallitus varasi heille nimikoituun tukeen 250 miljoonaa euroa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi