Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yksinyrittäjän saama YEL-työtuloehdotus meni pahasti metsään
Yksinyrittäjän YEL-työtuloksi ehdotettiin peräti 60 135 euroa. Myös toimiala oli väärin: sen mukaan Härkösen yritys toimii puunkorjuualalla. Kuvituskuva. Kuva: Getty Images

Yksinyrittäjä Jyrki Härkösen YEL-työtuloehdotus oli pahasti hakoteillä – Liikevaihto heitti yli kolmella miljoonalla eurolla

Suonenjoella toimiva yksinyrittäjä kritisoi eläkeyhtiön YEL-työtulon tarkistusprosessia.

Maanrakennusalalla toimiva yksinyrittäjä Jyrki Härkönen sai äskettäin työtuloehdotuksen, joka osoittautui totaalisen virheelliseksi.

Pian 30 vuotta alalla ollut suonenjokelainen yrittäjä ja Suonenjoen Yrittäjien puheenjohtaja kiinnitti huomiota etenkin työtuloehdotuksen liikevaihtotietoon.

– Ehdotuksen mukaan yritykseni liikevaihto on 3,2 miljoonaa euroa, kun se oikeasti on 40 000–60 000 euroa.

YEL-työtuloksi ehdotettiin 60 135 euroa. Myös toimiala oli väärin: sen mukaan Härkösen yritys toimii puunkorjuualalla.

Härkösen yritys työllistää hänet huhtikuusta marraskuuhun, koska talvisin maanrakennustyöt eivät onnistu. Talvikaudella yrityksen töitä on keskimäärin yhtenä päivänä viikossa.

Talven yli hän elättää itsensä palkkatöillä, muun muassa kansalaisopiston puutyöpiirin ohjaajana.

Olemme aikaisemmin kertoneet pieleen menneestä YEL-työtuloehdotuksesta täällä ja täällä.

”Ehdotuksen mukaan yritykseni liikevaihto on 3,2 miljoonaa euroa, kun se oikeasti on 40 000–60 000 euroa.”

Jyrki Härkönen, yksinyrittäjä

Työtulo nousi 4 000 eurolla

YEL-työtuloehdotuksen virheen syy paljastui pian. Härkönen istuu aikanaan Pohjois-Savon koneyrittäjien perustaman Kaskihake Oy:n hallituksessa. Työtuloehdotukseen oli otettu kyseisen energiayhtiön liikevaihtotieto ja toimiala.

– Juuri tässä eläkeyhtiön järjestelmä menee vikaan. Jos yrittäjä istuu jonkin toisen yrityksen hallituksessa, tämän yrityksen liikevaihto vedetään saman tien mukaan ehdotukseen, Härkönen kritisoi.

Härkösellä on muutama Kaskihake Oy:n osake, mutta palkkaa hän ei yrityksestä saa ja muukin rahallinen hyöty jää olemattomaksi.

– Olemme syöneet yhdessä ennen hallituksen kokousta. Siinä on ollut kokouspalkkio.

Yrittäjän otettua yhteyttä Varmaan YEL-työtuloehdotus korjattiin nopeasti. Eläkeyhtiön on otettava ehdotusta tehdessään yrittäjän oma näkemys.

– Lähetin sinne yritykseni viiden edellisen vuoden liikevaihtotiedot. Sain toisen ehdotuksen, jonka  mukaan oikea työtuloni olisi 23 000 euroa.

Yrittäjän otettua yhteyttä Varmaan YEL-työtuloehdotus korjattiin nopeasti.

Härkönen maksoi aikaisemmin YEL-minimiä, joten hänen työtulonsa nostettiin noin 12 000 euroon. Tätä suurempi korotus ei ollut mahdollinen, koska lain mukaan maksimikorotus työtuloon on 4 000 euroa.

– Jos työtuloni olisi laskettu 23 000 euron mukaan, olisin laittanut konkurssihakemuksen menemään saman tien. Se voisi olla realismia, jos yritys työllistäisi minut vuoden ympäri.

Varman mukaan Härkösen toimialan mediaanivuosipalkka on runsaat 46 000 euroa. Se vastaisi hänen yrityksensä vuoden liikevaihtoa.

Härkönen on valmistautunut siihen, että YEL-työtuloa nostetaan seuraavalla mahdollisella kerralla.

Kuuntele Yrittäjän podcastin jakso, jossa kerrotaan kaikki oleellinen YEListä!

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen