20.3.2020 klo 18:02
Uutinen

Yksinyrittäjä kiittelee hallituksen rahoituspakettia: ”Tämä on monelle iso apu”

Yksinyrittäjä pitää hallituksen toimia yrittäjien tilanteen helpottamiseksi riittävinä.

Lauluopetusta tarjoavan Maestra Finlandin yksinyrittäjä Jaana Turunen seurasi tämän päivän hallituksen tiedotustilaisuutta suurella mielenkiinnolla.

Hän oli tyytyväinen tilaisuuden antiin.

– Ainakin omalla kohdallani toimenpiteet ovat riittäviä. Uskon, että monelle yksinyrittäjälle on iso apu, että yrittäjä voi ilmoittautua työttömäksi. Se on kaiken kaikkiaan iso muutos.

Hallitus esitteli useita toimenpiteitä yritysten taloudellisen ahdingon helpottamiseksi. Kaikkiaan 15 miljardin euron suuruinen rahoituspaketti käsittää muun muassa lomautusprosessin nopeuttamisen ja yksityisten työeläkemaksujen väliaikaisen alentamisen. Työttömyysturva laajenee koskemaan väliaikaisesti myös yrittäjiä ja freelancereita.

Liikevaihtonsa menettänyt yrittäjä voi saada työttömyysturvaa ilman, että yritystoiminta pitää ajaa alas. Ratkaisun katsotaan helpottavan etenkin yksinyrittäjien tilannetta.

– Tämä ala, jolla itse toimin, on sen tyyppinen, että kaikilta lähti työt alta, muun muassa äänenkäyttöä opettava Turunen pahoittelee.

– Kun ihmisten kanssa pitää olla kontaktissa, kaikki peruuntuu.

”Huoli niistä, joilla suuret kiinteät kulut”

Turunen on pystynyt siirtämään joitakin töistään verkkoon etäkoulutuksiksi.

– Nyt olen luonut uusia tuotteita uuteen kanavaan.

Hänen mukaansa esiintyvän taiteilijan ja kouluttajan työt häviävät koronakriisin seurauksena. Suurin huoli Turusella on silti niistä yrittäjistä, joilla on suuret kulut.

– Oma yritystoimintani on sellaista, että kiinteät kulut ovat pienet. Se on tässä tilanteessa suunnattoman helpottavaa. Toista on niillä, joilla on esimerkiksi korkeat tilavuokrat.

Omilla työn muutoksillaan Turunen uskoo välttävänsä ilmoittautumisen työttömäksi. Hän kiittelee myös oman alansa apua toiminimiyrittäjille. Kulttuuri- ja tiedesäätiö sekä Taiteen Edistämiskeskus julkaisivat ylimääräiset apurahahaut taiteilijoille, joilta työt ovat lähteneet alta.

Kuva: Jaana Turusen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi