29.5.2020 klo 14:04
Uutinen

Yksinyrittäjä sai tukipäätöksen mukana hämmentävän listan: Ministeriö ei näe ongelmaa

Tukipäätöksen liitteenä tullut lista muista yksinyrittäjätuen saajista on hämmentänyt yrittäjiä.

Yksinyrittäjän toimintatukea jakavista kunnista osa on lähettänyt tukipäätöksen mukana listan muista tuen saajista. Tämä on hämmentänyt osaa tukea saaneista yrittäjistä.

Muun muassa Helsingissä yrittäjän saaman sähköisen päätöksen liitetiedostona on ollut pitkä lista tuen saaneita yrityksiä y-tunnuksineen. Tiedot ovat julkisia, mutta osa yrittäjistä on ihmetellyt muun muassa sosiaalisessa mediassa, miksi lista lähetetään tuen saajalle.

Työ- ja elinkeinoministeriö selvitti asiaa Suomen Yrittäjien pyynnöstä. Helsingin kaupungin ratkaisua selittää päätösten suuri määrä.

– Helsingin kaupungilla kyseisten päätösten määrä on niin suuri, että he tekevät listapäätöksiä, jossa yksi määrämuotoinen päätös kohdistuu kaikkiin listan yrityksiin, joita voi olla satoja. Tämän vuoksi koko kyseinen lista lähtee nähtäväksi kaikille tuensaajille, ministeriön viestinnästä kerrotaan.

Ministeriö ei näe ongelmaa kaupungin toimintatavassa. Yksinyrittäjätuen saajat ovat julkista tietoa julkisuuslain ja valtionavustuslain perusteella.

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala ihmettelee listojen lähettämistä yksittäisille tuen saajille.

– Toivon, että näistä 2000 euron tarpeellisista tukimuodoista ei tule mitään ”kateuslistoja”. Sinänsä tukipäätökset ovat julkisia, mutta ei niitä erityisesti vaadita levittämään.

Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeistuksen mukaan tuen myöntäjän ei tule sisällyttää päätökseen liike- tai ammattisalaisuuksia eikä muita salassa pidettäviä tietoja.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi