Yksinyrittäjä Sari Piensalo odottaa yksinyrittäjäohjelmalta uudistusta erityisesti YEL-aiheeseen ja työntekijän palkkaamiseen

Sari on aloittanut yrittäjäuransa toiminimiyrittäjänä helmikuussa 2013. Muutaman kuukauden päästä yrittäjyyttä on takana 11 vuotta. Yksinyrittäjyyttä Sari ei vaihtaisi muuksi. Haasteena hän on kokenut yksinyrittämisessä työntekijän palkkaamisen, joka nostettiin yhtenä Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäohjelmassakin esiin. Palkkaamisella mahdollistetaan kasvua, mutta etenkin nykyisessä maailmantilanteessa se on haasteellista muun muassa tiukan irtisanomissuojan vuoksi. – Itse palkkaaminen ei ollut kovin hankala prosessi, enemmänkin mietitytti riittääkö työtä käsityöalalla, ja miten maailmantilanteet vaikuttavat työn riittävyyteen kustannustason noustessa, pohtii Sari. Hänellä itsellään ensimmäinen työntekijä teki alkuun työtä kevytyrittäjänä, tänä päivänä työntekijänä.

Työntekijän irtisanomisen helpottamisella Sari uskoo useamman yksinyrittäjän voivan kasvutarkoituksessa madaltaa palkkauskynnystä. – Aika harva huvikseen palkkaa ketään, saatikka irtisanoo. Kyllähän siellä yleensä on syynä ajan kanssa huomattu sopimattomuus tehtävään, yrittäjän tarve muokata työnkuvaa tai muutokset yleisessä maailmantilanteessa, Sari toteaa.

Toinen asia minkä Sari nostaa yksinyrittäjyydessä, ja Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäohjelmasta esiin on YEL (Yrittäjän eläkelaki). Siihen liittyy pelkoa. Sari uskoo, että moni yrittäjä voisi vapaaehtoisesti korottaa YEL-maksua oman harkintansa mukaan, mutta työeläkevakuutusyhtiön toiminta pelottaa. Tuleeko sieltä pakotettuna liian iso taakka kannettavaksi? Maksu kurittaa yrittäjän palkkapussia. – En osaa vastata lisääntyisikö yrittäjyys YEL uudistuksen myötä, mutta nykymuoto laittaa yrittäjiä lopettamaan. Toki ymmärrän maksun korottamispaineen perusteluineen, Sari toteaa hieman ristiriitaisin tuntein koko YEL aiheesta.  

Mitä yksinyrittäjyys Sarille merkitsee?

–Yksinyrittäjyydessä on vapaus tehdä asiat omalla tavalla. Ideoiden syntyessä ei tarvitse kysyä toiselta hyväksyntää. Kaikkinensa yrittäjyys antaa enemmän kuin ottaa, eihän tätä muuten tekisi. Niiltäkään hetkiltä ei toki ole vältytty, kun mielessä on käynyt se suuri kysymys ”voisinko tehdä jotakin vähemmän stressaavaa”, pohtii Sari lopuksi.

Suomen Yrittäjät julkaisi 10.11.2023 Yksinyrittäjäohjelman, jossa on 14 uudistamisen kohtaa. Ohjelman löydät täältä! (Suomen Yrittäjät / Tavoitteemme / Tavoiteohjelmat / Yksinyrittäjät)

Haastateltavana työnantajayksinyrittäjä Sari Piensalo, kotien ja julkitilojen verhoomo Pii-Kettilä Oy:sta Tampereelta. Pii-Kettilä Oy on Kaukajärven Yrittäjien jäsen.