21.8.2020 klo 12:04
Uutinen

Yksinyrittäjätuki haettavissa syyskuun loppuun – Yrittäjä toivoo lisää suoraa tukea maksujen siirtämisen sijaan

Yksinyrittäjän tukea voi hakea kotikunnasta syyskuun loppuun saakka.

Yksinyrittäjän tuen hakuaika päättyy 30. syyskuuta. Tukea myöntää yrityksen kotikunta, jonka on jaettava yksinyrittäjille suunnattu tukiraha lokakuun loppuun mennessä. Kyseessä on 2000 euron kertakorvaus, johon valtio on varannut rahaa yhteensä 250 miljoonaa euroa.

Uutissuomalaisen tuoreiden tietojen mukaan yksinyrittäjille tarkoitettua koronatukea on jakamatta ainakin kymmeniä miljoonia euroja. Selvityksen mukaan 15 suurimmassa kaupungissa tukea on jakamatta yli 80 miljoonaa euroa. Se vastaa kahta kolmasosaa työ- ja elinkeinoministeriön suurimmille kaupungeille myöntämistä määrärahoista.

Yksinyrittäjätuki on tarkoitettu päätoimisesti yritystoimintaa harjoittavalle yrittäjälle. Ehtona päätoimisuudelle on, että yrittäjä on YEL-rekisterissä tai että hakija voi esittää minimissään 20 000 euron verollisen yrittäjätulon tai laskutuksen. Päätoimiseksi yksinyrittäjäksi luettava henkilö voi saada mitä tahansa eläkettä, kunhan hän täyttää tuen muut ehdot. Tuen ehtona on muun muassa se, että yrittäjän liikevaihto on laskenut yli 30 prosenttia koronan takia.

”Olisi voinut tarkastella laajemmin”

Jyväskylässä toimiva naprapaatti Ossi Häkkinen haki yksinyrittäjätukea toukokuun loppupuolella, pahimman koronakriisin hetkellä. Häkkinen tekee töitä yksinyrittäjänä fysioterapeuttialan yrityksen vuokratiloissa.

– Sain rahat kolmessa viikossa. Rahalla sain katettua jonkin verran pakollisia menoja kuten vuokria, YEL-maksuja, ennakkoveroja ja puhelinlaskuja. Olin laskenut, että rahasta olisi riittänyt jonkin verran myös yrityksen kehittämiseen, mutta ikävä kyllä näin ei ollut.

Häkkinen pitää 2000 euroa tyhjää parempana, mutta melko pienenä apuna yksinyrittäjälle.

– Liikevaihdostani noin 30 prosenttia menee kiinteisiin kuluihin. Positiivista oli, että jotain tuli. Voisin kuitenkin kuvitella, että esimerkiksi parturi-kampaajilla 2000 euroa ei riitä kovin pitkälle. Yksinyrittäjien tuen tarvetta olisi voinut tarkastella laajemmin ja kysyä yrittäjien mielipidettä.

Toiveissa suora tuki, ei maksujen siirtäminen

Häkkinen uskoo, että jonkinlainen lisätuki olisi tarpeen yksinyrittäjille.

– Positiivista oli, että yrittäjät ovat päässeet työmarkkinatuen piiriin, vaikka tuen ehdot ovatkin melko tiukat. Kun ajattelee, miten paljon Suomessa on yksinyrittäjiä, tukea olisi voinut kehittää pidemmälle.

Hän toivoo, että tukeminen ei perustuisi lainoihin tai takaisin maksettaviin maksuihin.

– Arvonlisäverojen palautus on yksi esimerkki. Toivoisin, että yrittäjät saisivat suoraa tukea. Jos kyse on maksujen ja verojen siirtämisestä myöhemmäksi, monella voi olla syksyllä edessä tilanne, että kaikki tulo menee näihin siirrettyihin maksuihin.

Häkkisen oma liiketoiminta on normalisoitunut kesän aikana.

– Voisi sanoa, että heinäkuu oli jo aika normaali ja elokuukin näyttää hyvältä. Syksy tietysti arveluttaa.

Kuva: Ossi Häkkisen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi