29.9.2020 klo 15:39
Uutinen

Yle: Vanhanen esittää uutta mittavaa yleistukea yrityksille

Koronatuesta päätettäisiin valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan syksyn viimeisessä lisätalousarviossa, kertoo Yle.

Syksylle on odotettavissa yrityskenttää laajemmin koskeva tuki, joka muistuttaa kesällä käytössä ollutta kustannustukea.

– Meillä on paljon eri toimialoja, joihin kuluttajien varovaisuus vaikuttaa. Olen valmis puoltamaan syksyn viimeisessä lisätalousarviossa yrityksille sellaista tukea, joka auttaisi. Mallit ovat vielä haussa, mutta mieluummin sellainen, johon eri toimialat pääsevät mukaan kuin pistemäisiä, yksittäisiä yrittäjäryhmiä koskevia järjestelyjä, Vanhanen sanoo.

– Tämä on hyvä ehdotus toisen aallon varalle. Kustannustuki pitää uudistaa niin, että se auttaa yli toimialarajojen tehokkaalla tavalla. Samalla pitää huolehtia, että myös yksinyrittäjät saavat tukea, myös yrityksen kehittämiseen, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi tuoreeltaan Vanhasen ehdotusta.

Kustannustukea arvosteltiin liian tiukoista kriteereistä

Kesällä elokuun loppuun saakka haettavana oli Valtiokonttorin maksama yritysten kustannustuki, johon varattiin 300 miljoonaa euroa, mutta siitä jakamatta jäi lähes kaksi kolmasosaa. Kustannustukea arvosteltiin liian tiukoista kriteereistä, joiden takia sen ei koettu soveltuvan pienille ja keskisuurille yrityksille.

– Jonkin verran on arvioita siitä, että pitäisi arvioida tuen kriteerejä niin, että erilaiset yritykset ja toimialat pääsevät siihen mukaan. Jakamatta jäänyt osuus kertoo toisaalta myös siitä, että hallitus varasi siihen riittävästi rahaa. Se rahahan täällä pohjalla on olemassa, Vanhanen sanoo.

Syksyn lisätalousarviossa yrityksille osoitettavassa tuessa puhutaan Vanhasen mukaan jälleen yli kolminumeroisesta määrästä miljoonia.

– Se pitää nähdä myös investointina tulevaisuuteen. Vaikka yrityksiä tuetaan velaksi, se tulee halvemmaksi kuin yritysten päästäminen konkurssiin, Vanhanen sanoo Ylellä.

toimitus(at)yrittajat.fi