9.6.2020 klo 15:58
Uutinen

Yleinen kustannustuki hakuun mahdollisesti heinäkuun alussa – Kaupan alalla tuki herättää kysymyksiä

Business Finlandin ja ELY-keskuksen kehittämistukien haku päättyi maanantaina 8. kesäkuuta, ja nyt yrittäjät ovat yleisen kustannustuen varassa. – Kattaako se ennakko-ostoista koituvia tappioita tai mitä kuluja sillä voi paikata, kysyy Fashion Finlandin hallituksen puheenjohtaja Andreas Ögård.

Yleinen kustannustuki tuli eduskunnan käsittelyyn 5. kesäkuuta, mutta yrittäjä ei voi hakea sitä ennen kuin eduskunta on sitä koskevan lain hyväksynyt. Yrittäjämedioiden tietojen mukaan tavoite on, että yleinen kustannustuki tulisi hakuun heinäkuun alussa.

Kehittämistukien haku päättyi maanantaina 8.6., eli nyt yritykset voivat vain odottaa.

Kustannustuki on tarkoitettu auttamaan yritysten kiinteiden kulujen ja palkkamenojen kattamisessa. Tukea on mahdollista saada, jos toimialan myynti on laskenut 10 prosenttia ja yrityksen oma liikevaihto 30 prosenttia. Liikevaihdon lasku todetaan Verohallinnolle annetuista arvonlisäveroilmoituksista.

Kaupan alan kevätsesonkin jäi myymättä

Koronakriisin kärsijöitä on paljon ja monilla toimialoilla. Kaupan ala on niistä yksi. Muoti- ja urheilukauppa ry kertoi jo toukokuun alussa, että koronakriisi on syönyt alan myynnistä puolet.

– Muotikaupassa kausien ennakko-ostot tehdään kuukausia etukäteen. Tänä keväänä niitä ei ole saatu myytyä. Nyt myymälät ovat auki, mutta monissa paikoissa edelleen tyhjä. Syksyn ennakko-ostot ovat tulossa ja laskut kasaantuvat. Iso pyörä voi pyöriä nopeasti, Fashion Finland ry:n eli entisen Muotikaupan liiton hallituksen puheenjohtaja Andreas Ögård sanoo.

Isolla pyörällä hän tarkoittaa alihankintaketjuja ja vaikutuksia muihin toimijoihin. Maahantuoja, kiinteistöjen omistajat ja ylläpito sekä monet muut toimijat tuntevat vaikutukset, jos kaupan alan toimijat alkavat vähentyä. Kaupan ala on muutenkin ollut murroksessa viime vuosina.

Kevään mittaan on puhuttu digiloikasta ja verkkokaupan kasvusta. Ögård muistuttaa kuitenkin, kuinka kova kisa verkossa on vastassa. Verkossa yksinyrittäjä ja esimerkiksi ruotsalaiset pääomarahoitetut jättiketjut kisaavat samoista asiakkaista.

Yksityiskohdat kustannustuesta käsittelyssä

Kehittämistuet ovat olleet osalle kauppiaista saavuttamattomissa. Osa ei ole niitä edes hakenut.

– Olen kuullut joidenkin kysyvän, miksi kehitän jotain, kun tilanne on niin huono. Vakavaraiset toimijat pystyvät kehittämään, mutta pienyrittäjillä ei ole kassapuskuria siihen. Kehittämistuissa on aina omavastuuosuus, Ögård kertoo.

Yleinen kustannustuki ei ole vielä konkretisoitunut. Moniin yksityiskohtiin saadaan lopullinen vastaus vasta sitten, kun laki on hyväksytty eduskunnassa.

Erikoiskaupan toimialalla täyttyy kyllä tukeen oikeuttavat ehdot, eli toimialan myynnin lasku 10 prosenttia sekä jos yrityksen oman liikevaihto on laskenut 30 prosenttia.

– Mutta kattaako se ennakko-ostoista koituvia tappioita tai mitä kuluja sillä voi paikata, Ögård miettii.

Suomen Yrittäjät, TEM ja Valtiokonttori järjestävät kaikille yrittäjille avoimen ja maksuttoman tietoiskun kustannustuesta 6. heinäkuuta. Siihen voi ilmoittautua täällä.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill