10.4.2021 klo 18:46
Uutinen

Yöpuu Yhtiön Katriina Pilppula ja Ari Pärnänen ovat Jyväskylän Vuoden Yrittäjät 2020

Kuva: Pasi Rahikainen

Yöpuu Yhtiö Oy:n Katriina Pilppula ja Ari Pärnänen on valittu Jyväskylän Vuoden Yrittäjiksi 2020. Palkinto julkistettiin Keski-Suomen Maakunnallisessa Yrittäjäjuhlassa Jyväskylän Paviljongissa lauantaina 10. huhtikuuta. Korona-tilanteen vuoksi juhlassa ei ollut yleisöä, mutta tapahtumat striimattiin ilmaiseksi verkkoon.

”Palkinto tuntuu todella hyvältä, koska yrittäjät saavat harvoin tunnustusta työstään. Ansio Vuoden yrittäjä -palkinnoista ei lankea vain meille. Iso kiitos kuuluu meidän ammattitaitoiselle ja omistautuneelle henkilökunnallemme. Saattoi tässä olla mukana myös hitunen myötätuntoa koko hotelli- ja ravintola-alan tilannetta kohtaan”, yli 20 vuotta ravintola-alalla ja reilut 15 vuotta hotellialalla toiminut yrittäjäpariskunta toteaa.

Palkinnon myöntämisperusteissa sanotaan, että ”Yöpuu Yhtiö on toiminut aktiivisesti Jyväskylässä luoden oman puumerkkinsä keskustaan hotelli Yöpuun ja hotelli Verson avulla. Toiminta on saanut paljon kiitosta asiakkailta, ja yhtiö on toiminut esimerkkinä paikallisesti rohkeasti kasvavasta yrityksestä. Yöpuu Yhtiö Oy on oivallinen esimerkki perheyrityksestä, joka huokuu lämpöä ympärillensä myös tänä hankalana aikana”.

Yrittäjien työ on huomioitu aikaisemminkin. Katriina Pilppula valittiin Vuoden 2017 Valtakunnalliseksi Yrittäjänaiseksi. Vuonna 2019 Yöpuu Yhtiö Oy sai Jyväskylän seudun matkailun tunnustuspalkinnon.

Naissaaresta kaikki alkoi

Katriina Pilppulan ensimmäinen kosketus ravintola-alaan oli vuonna 2000, kun hän avasi Naissaaren kahvi- ja juhlahuoneen Vaajakoskelle. Ari Pärnänen pyöritti samaan aikaan omaa yritystään, mutta auttoi puolisoaan iltaisin ja viikonloppuisin.

”Mietimme pitkään sitä, kuinka alalla voisi päästä eteenpäin. Ravintola Pöllöwaari ja hotelli Yöpuu oli ainoa kohde, mikä Jyväskylässä kiinnosti. Keväällä 2005 soitin Heli Rajamäelle ja kysyin, olisiko hän halukas myymään yrityksensä”, Ari Pärnänen kertoo.

Prosessi lähti etenemään ja vuotta myöhemmin, toukokuussa 2006, hotelli-ravintolan kiinteistö ja liiketoiminta vaihtoivat omistajaa.

”Meitä kiinnosti etenkin ravintola Pöllöwaari, hotelli tuli tavallaan kylkiäisenä. Emme tienneet hotellialasta yhtään mitään, joten alku oli meille hankala. Onneksi Yöpuun ammattitaitoinen henkilökunta oli alusta lähtien tukenamme. Yrityksen pyörittämisen me kyllä osasimme ja meillä oli jo ennen kaupantekoa selvää, kuinka lähtisimme kokonaisuutta kehittämään”, Katriina Pilppula sanoo.

Pilppula toimi Yöpuu Yhtiön toimitusjohtajana vuoteen 2014, eli luuydinsyöpään sairastumiseensa asti. Muutamaa vuotta aikaisemmin päätoimisesti mukaan tullut Pärnänen siirtyi toimitusjohtajaksi ja Pilppula, sairauslomalta palattuaan, hallituksen puheenjohtajaksi.

Kehitysloikka uudelle tasolle

Yrittäjäpariskunta halusi kasvattaa yritystään ja lisätä hotellikapasiteettia. Syksyllä 2015 tuli selväksi, että perinteikkään Jyväshovin operaattori vaihtuu. Tilaisuus oli liian hyvä ohitettavaksi.

”Valmista hotellia tällaisella paikalla ei koko Suomessa tule myyntiin kuin kerran sukupolvessa, jos silloinkaan. Solmimme vuokrasopimuksen kiinteistön omistavan Jyväskylän Kauppalaisseuran Säätiön kanssa ja täysin uusittu hotelli Verso avasi ovensa juhannuksen jälkeen 2016”, Pärnänen kertoo.

Alun perin tarkoitus oli luoda yksinkertainen kaupunkihotelli ilman oheispalveluita. Koska kysyntää oli, hotellin käyttöön remontoitiin kokous- ja juhlatilat vuonna 2017 ja niitä laajennettiin vuonna 2019. Samalla hotelliin avattiin ruokaravintola.

”Verson käynnistäminen ei ollut mikään helppo rasti, mutta onneksi emme etukäteen täysin tajunneet työmäärää. Yöpuun 26 hotellihuoneen rinnalle tuli 128 huonetta lisää, eli toiminnan volyymi kasvoi hurjasti”, Pärnänen sanoo.

Seuraavaksi Kirkkopuistoon

Yöpuu Yhtiön talous kehittyi suunnitelmien mukaisesti kevääseen 2020 saakka, jolloin korona mullisti kaiken. Pilppula ja Pärnänen luonnehtivat vallitsevaa tilannetta absurdiksi, koska alan yrittäjät eivät saa tehdä työtänsä.

”Mitään muuta toimialaa ei kohdella näin. Pahinta on näköalattomuus, koska kukaan ei kerro, milloin toimintaa voi jatkaa”, yrittäjät huokaavat.

Koska koronalle ei itse voi mitään, ei sitä kannata jäädä suremaan. Seuraava kehitysaskel on vuorossa kesällä, kun pariskunta aikoo avata Jyväskylän Kirkkopuiston uuden ravintolan.

”Ravintolan suunnittelu on vielä kesken, koska muun muassa lupa-asioita ei ole saatu kuntoon. Myös koronatilanne vaikuttaa asiaan. Tavoitteena on kuitenkin avata ovet juhannuksen jälkeen”, Pärnänen sanoo.

Vauhtia keskustan kehittämiseen

Yrittäjät ovat iloisia siitä, että kaupungin yrittäjyysilmapiiri on kehittynyt hyvään suuntaan. Kuluneiden vuosien aikana he ovat huomanneet ison muutoksen suhtautumisessa yrittäjiin ja yrittäjyyteen. Keskustan kehittämisessä on sen sijaan paljon parannettavaa.

”Jyväskylän keskustan viihtyisyys ja tuvallisuus on saatava sellaisiksi, että ihmiset aidosti haluavat tänne tulla ja täällä olla. Keskusta tarvitsee esimerkiksi lisää kulttuuri- ja mielenkiintoista ravintolatarjontaa”, Katriina Pilppula sanoo.