14.4.2020 klo 16:12
Uutinen

Yrittäjä, jos haluat hakea yrittäjän työttömyysetuutta takautuvasti, keskiviikko 15.4. on takaraja!

Yrittäjä voi hakea koronaepidemiasta aiheutuneen työn menetyksen takia työttömyysetuutta 16.3.-30.6. väliseksi ajaksi. Jos korvausta haluaa hakea takautuvasti, eli alkaen 16.3., TE-toimistoon täytyy ilmoittautua viimeistään keskiviikkona 15.4.

Työttömyyskorvausta voi hakea sen jälkeenkin, mutta jos yrittäjä ilmoittautuu TE-toimistoon 15.4. jälkeen, voi hän saada etuutta vasta ilmoittautumisajankohdasta lukien.

Yrittäjän työttömyysetuutta voi hakea, jos yrittäjätulo on epidemian vuoksi vähemmän kuin 1089,67 euroa kuukaudessa tai päätoiminen työllistyminen yrityksessä on muuttunut sivutoimiseksi tai päättynyt kokonaan. Arvio omista tuloista ilmoitetaan TE-toimistolle, joka tekee tarvittavat tarkistukset. Yrittäjän täytyy myös ilmoittaa TE-toimistoon mahdolliset tilanteiden muutokset.

– TE-toimistoon ilmoittautuminen on tärkeää hoitaa ajallaan. Siellä tehdään lausunto, jonka perusteella KELA tekee etuuspäätöksen, KELAn juristi Teija Hautera kertoo.

TE-toimistoon ilmoittautumisen jälkeen hakijalla ei ole kiire, sillä Kelasta tukea voi hakea koko reilun kolmen kuukauden ajalta rauhassa.

– Meillä on valmisteilla oma uusi verkkohakemus, joka on normaalia kevyempi, eli siitä on poistettu kaikki (yrittäjälle) tarpeettomat kysymykset, jotta käsittely olisi sujuvaa. Se saadaan julki 16.4. Yrittäjän työttömyyskorvaus ei ole tavallinen työmarkkinatuki, joten hakemuksessa ei tarvitse käydä läpi kaikkea yhtä yksityiskohtaisesti kuin normaalisti, Hautera kertoo.

Tähän mennessä Kelaan on tullut noin 400 yrittäjän työmarkkinatukioikeutta koskevaa lausuntoa TE-toimistosta.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi