Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kim Riuttamäki
Kim Riuttamäki aloitti yrittäjäuransa raullajäätelökioskilla.
14.2.2023 klo 09:53
Uutinen

Yrittäjä Kim Riuttamäki, 24, opiskeli 450 tuntia ja pääsi ammattikoulusta yliopistoon – Nyt hän puuhaa festivaalia, jollaista Suomessa ei ole ennen järjestetty

Kim Riuttamäki pitää ADHD-diagnoosiaan jopa etuna. – Se auttaa löytämään ja havainnoimaan asioita, jotka voivat mennä muilta ohi, hän sanoo.

Helsinkiläinen Kim Riuttamäki, 24, ajaa tien sivuun voidakseen keskittyä paremmin puhelinhaastatteluun. Nuorella miehellä on monta rautaa tulessa. Päällimmäisenä on uudenlaisen festivaalitapahtuman suunnittelu Jämsän Himokselle. Riuttamäen viime syksynä perustettu yritys Vola Events järjestää toiminnallisen alppiteemaisen talvifestivaalin, johon on haettu mallia maailmalta.

– Idea lähti siitä, kun hain Diili-ohjelmaan vuoden 2022 kesällä. Yhtenä työnhakukysymyksenä oli se, millaisen tapahtuman haluaisin järjestää. Mietin, että Suomessa käydään festivaaleilla kesäisin, mutta talvisin vain muistellaan edellisen kesän tapahtumia tai suunnitellaan seuraavaa kesää. Esimerkiksi Alpeilla ja Jenkeissä järjestetään paljon talvifestivaaleja, Riuttamäki kertoo.

Maaliskuun lopussa järjestettävän Himos Winterfestin ideana on tarjota huippuartistien lisäksi toiminnallista tekemistä kuten laskettelua ja erilaisia haasteita.

Riuttamäki myöntää, että tapahtuma on iso riski etenkin siksi, ettei vastaavaa ole aikaisemmin järjestetty Suomessa.

– Olen pyrkinyt minimoimaan riskejä huolellisella suunnittelulla. Minulla on ollut myös yritysmentoreita eri aloilta. Tällä hetkellä riskit eivät paina mieltä sillä liput ovat myyneet hyvin, hän kertoo.

Yrittäjäura alkuun rullajäätelökioskilla

Riuttamäki ei ole kokematon yrittäjä, sillä hän perusti 21-vuotiaana Rullis-rullajäätelökioskin lapsuuden kotikaupunkiinsa Mikkeliin. Samalla nuorukainen työllisti siskonsa. Kioskin myymä rullajäätelö oli Suomessa uusi konsepti: jäätelö rullattiin erikoiseen muotoonsa paikan päällä. Idea on peräisin Aasiasta. 

– Siitä jäi positiivinen kokemus. Kasvatin toimintaa yhdestä kioskista neljään kioskiin.

Rullajäätelökioskin jälkeen Riuttamäki on ehtinyt perustaa tyttöystävänsä kanssa vaaleisiin hiuksiin erikoistuneen kampaamon Helsingin Sompasaareen. Kova työ on kantanut hedelmää myös opiskeluissa, sillä Riuttamäen onnistui saada opiskelupaikka yliopistosta ammattikoulutaustalla. Se on harvinaista, sillä vain noin viisi prosenttia kaikista yliopisto-opiskelijoista on kyennyt samaan.

– Tein tarkan suunnitelman siitä, mitä yliopistoon pääseminen ja riittävän osaamistason saavuttaminen vaatii. Tiesin, että lähtötilanteeni oli muita huonompi. Tein töitä 450 tuntia pääsykokeita varten ja se riitti. Kun opiskelin, laitoin kelloon ajastimen päälle, opiskelin tietyn ajan, enkä keskittynyt mihinkään muuhun.

”ADHD voi olla etu”

Opiskelu on tällä hetkellä toissijaista, sillä Riuttamäki keskittyy täysillä yrittäjyyteen. Hän on joutunut ottamaan huomioon myös diagnosoidun ADHD:n.

– Nuorempana se hankaloitti opiskeluja, koska en osannut hallita oireita. Nykyään tuntuu, että ADHD on jopa etu. Se auttaa löytämään ja havainnoimaan asioita, jotka voivat mennä muilta ohi. Kun häiriö on diagnosoitu, sen osaa ottaa huomioon, ja silloin keskittymään vähintään yhtä hyvin kuin muut.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen