Mika Okkonen luopui työntekijöistään – hyvinvointi parani
Yrittäjä Mika Okkonen myöntää, että hyvien työntekijöiden löytäminen on yhä hankalampaa.

Yrittäjä luopui työntekijöistään: ”Stressi katosi, kun paimentaminen loppui” – Esittää toiveen hallitukselle

Mika Okkosen yritys kasvatti liikevaihtoa työnantajayrittäjänä, mutta se ei näkynyt yrityksen tuloksessa.

Yrittäjä Mika Okkonen, 58, vastaa puhelimeen vapaapäivältä.

– Ei tarvitse enää tehdä töitä joka päivä, hän perustelee.

Viimeisen 26 vuoden yrittäjäuran aikana Okkosen ilmanvaihtoalan yrityksellä Itä-Suomen ilmamestarit Oy:llä on ollut enimmillään viisi työntekijää. Vuoden 2020 alusta alkaen yrittäjä on tehnyt kaiken itse.

Työnantajana Okkosen yritys teki isompaa liikevaihtoa, mutta työvoimakulut veivät tuloksesta leijonanosan.

– Käytännössä liikevaihdon nostaminen ei kannattanut. Yrityksen työntekijämaksut alkoivat näytellä liian suurta osaa. Työeläkemaksut, työttömyysvakuutusmaksut, lomarahat ja niiden päälle sairauslomat, Okkonen listaa.

– Taloudellinen hyöty suli siinä.

Työntekijöistä luovuttuaan Okkonen huomasi saavuttavansa saman tai paremman rahallisen tuoton yritykselle ja itselleen.

– Kun ottaa huomioon kaikki työntekijöistä yritykselle koituvat kulut, pääsen vähintään samaan tai jopa parempaan tuloon, eikä tarvitse edes tehdä töitä joka päivä.

Okkosen yritys tarjoaa asiakkailleen ilmanvaihtokoneiden puhdistuksia, säätämistä ja huoltoa. Asiakaskunta on lähinnä Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa.

Vuosien varrella yrityksen kasvattaminen on ollut nykyistä selvästi tärkeämmässä roolissa.

Toiveet Orpon hallitukselle

Okkosen stressiä työnantajavuosina lisäsi työntekijöiden ”paimentaminen”. Hän myöntää, että hyvien työntekijöiden löytäminen on yhä hankalampaa.

– Yli 20 vuoden aikana olen huomannut, että hyvällä asenteella varustettujen työntekijöiden löytäminen on vaikeutunut. Nykyään nuoret karttavat fyysistä työtä. Pitäisi vaan somettaa ja tubettaa ja tehdä onlyfansia. Kannan huolta myös ammatillisen koulutuksen tasosta.

Yksi viimeisistä niiteistä oli se, kun työntekijät uhkailivat yrittäjää liitolla.

– Suurin stressi tuli siitä, millainen työntekijöiden yleinen asenne oli työhön ja työnantajaan.

Petteri Orpon (kok) johtamalta hallitukselta Okkonen odottaa toimenpiteitä työnantajien tilanteen helpottamiseen.

– Toivon, että työnantajalla on jatkossa paremmat mahdollisuudet irtisanoa ja vaihtaa työntekijöitä. Silloin voisi olla edellytyksiä siihen, että työntekijöiden asenne muuttuisi parempaan päin. Siinä vaiheessa voisin itsekin taas miettiä palkkaamista.

Fyysinen kunto parantunut

Okkonen ei ole mietteidensä kanssa yksin, sillä hän on keskustellut yrittäjätuttaviensa kanssa vastaavista ongelmista.

– Eräällä tutulla yrittäjällä oli töissä 12 ihmistä töissä. Nykyisin hän tekee yksin. Tässä on yksi syy siihen, miksi työnantajayrittäjien määrä vähenee Suomessa.

Tällä hetkellä Okkonen on tyytyväinen. Hän kertoo uskaltavansa nykyisin myös valita asiakkaansa sen mukaan, kenen kanssa haluaa tehdä töitä. Paluu fyysisen työn tekemiseen on parantanut hyvinvointia.

– Olen henkisesti ja fyysisesti paljon paremmassa kunnossa. Askelia tulee päivässä vähintään 10 000. Työni on todellista hyötyliikuntaa sanan varsinaisessa merkityksessä.

Työnantajayrittäjien määrä romahtanut

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan työnantajayrittäjien määrä on viime vuosina romahtanut.

– Moni kokee, että työllistämisen riski on liian suuri ja sen tuoma hallinnollinen taakka liian raskas. Siksi moni on siirtynyt joko yksinyrittäjäksi tai laittanut pillit pussit kokonaan, Pentikäinen sanoo.

Vuosina 2021–22 työnantajayrittäjien määrä laski lähes 10 000:lla. Pentikäisen mukaan noin kymmenes työnantajayrittäjistä lopetti toiminnan työnantajana.

– En tätä ihmettele. Meillä on vuosikausia, jopa vuosikymmeniä, lastattu kivi kerrallaan lisää kuormaa pienen työnantajayrittäjän harteille. Jossain vaiheessa tulee raja vastaan, ja yrittäjä vetää siitä johtopäätökset. Yksi hyvä vaihtoehto on lopettaa työnantajana ja toimia muiden yrittäjien kanssa yhteistyössä verkostomaisesti.

– Orpon hallitus on lähtenyt viimein keventämään työnantajayrittäjän taakkaa. Hallitusohjelmassa on tästä hyviä kirjauksia. Valitettavasti ay-liike yrittää estää niistä jokaisen toimeenpanon. Liittojohtajat sahaavat tässä oksaa, jolla moni työntekijä istuu. Jos ei ole työnantajia, ei ole kohta myöskään palkansaajia, Pentikäinen sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen