16.6.2017 klo 11:45
Uutinen

Yrittäjä: Muista, että kaupparekisterin asiakirjat ovat julkisia

Kaupparekisteriin ei pidä toimittaa kokonaista pöytäkirjaa tai muuta asiakirjaa, josta näkyvät liikesalaisuudet tai henkilötunnukset.

Kaupparekisteri on julkinen rekisteri, jonne toimitetut ilmoitusasiakirjat (kuten pöytäkirjat yhtiökokouksista ja hallituksen kokouksista) ovat kaikkien nähtävillä. Kuka tahansa voi hakea ja ostaa asiakirjoja esimerkiksi Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) Virre-tietopalvelusta (www.virre.fi).

– Monet yrittäjät eivät tiedä, että lähettäessään kaupparekisteriin erilaisia pöytäkirjoja ne tulevat lähtökohtaisesti julkisiksi. Pitää olla tarkkana, etteivät liikesalaisuudet tai henkilötunnukset vahingossa päädy kaikkien saataville, muistuttaa Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen.

Kaupparekisteriin menevään ilmoitukseen ei tarvitse liittää pöytäkirjaa täydellisenä, vaan voit toimittaa pöytäkirjan otteen, josta näkyvät ilmoituksen kannalta merkitykselliset asiat. Tämä on suositeltavaa erityisesti silloin, kun täydellinen pöytäkirja sisältää asioita, joiden ei haluta tulevan julkisiksi.

Ole myös tarkkana, kun ilmoitat kaupparekisteriin esimerkiksi yrityksen vastuuhenkilöiden henkilötunnuksia. Jos teet ilmoituksen Y-lomakkeella, muista merkitä henkilötunnukset ainoastaan liitteenä olevalle henkilötietolomakkeelle.

Lisätietoja kaupparekisterin tiedoista saa PRH:n verkkosivuilta. Lue lisää kaupparekisterin tietojen julkisuudesta täältä.

Henkilötunnusten ja kotiosoitteiden ilmoittamisesta löydät lisätietoja tästä linkistä.