29.3.2020 klo 16:21
Uutinen

Yrittäjä, nyt kannattaa etsiä bisnestä myös julkisista hankinnoista – Katso tietoisku asiasta

Yrittäjän kannattaa nyt tarkistaa, voivatko kuntien julkiset hankinnat tarjota uusia mahdollisuuksia liiketoimintaan haastavassa koronatilanteessa. Suomen Yrittäjät järjestää tietoiskun julkisista hankinnoista yrittäjille keskiviikkona 1.4. kello 13–14.

Yrittäjä löytää helposti häntä kiinnostavat tarjouspyynnöt sähköisistä portaaleista.

– Tietyt euromääräiset kynnysarvot ylittävät hankinnat löytyvät kätevästi verkkosivusto Hilmasta. Sinne voit asettaa alue- tai toimialakohtaisia hakuvahteja. Tällöin avoinna olevat kilpailutukset tulevat sähköpostiisi, sanoo Keski-Suomen hankintaneuvoja Veli Puttonen.

Varsinkin pienhankinnoissa paljon mahdollisuuksia

Tavanomaisesti EU-hankintojen kynnysarvo on 214 000 euroa ja kansallisten arvojen kynnysarvo on 60 000 euroa. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että nämä euromäärät ylittävät hankinnat on kilpailutettava avoimesti ja ilmoitukset niistä on laitettava Hilmaan.

Näiden lisäksi kunnat tekevät lukuisia pienempiä hankintoja. Nämä niin sanotut pienhankinnat tarjoavat yrityksille lukuisia bisnesmahdollisuuksia. Suomen Yrittäjät on kannustanut kuntia julkistamaan pienhankinnatkin mahdollisimman avoimesti verkossa.

– Pienhankinnat löytyvät esimerkiksi Cloudiasta tai hankintajärjestelmä HankintaSamposta riippuen siitä, mitä järjestelmää kunta hankinnoissaan käyttää, kertoo Kymenlaakson hankintaneuvoja Marita Melkko.

– Monella kunnalla on käytössään myös kilpailutuskalenteri. Niistä voi saada arvokasta tietoa hankittavista tavaroista tai palveluista ja tulossa olevista kilpailutuksista. Usein ne sisältävät tiedot hankinnan valmistelijasta yhteystietoineen, Melkko sanoo.

– Erilaiset maksulliset vahtipalvelut, kuten Mercell kokoaa keskitetysti julkisia hankintailmoituksia kaikista saatavilla olevista lähteistä ja välittää ne sähköpostiisi, Melkko toteaa.

– Voit olla yhteydessä myös suoraan lähialueesi kuntiin ja kysyä eri toimialoilta tulevista hankinnoista ja markkinoida palvelujasi, Veli Puttonen suosittaa.

– Myös me alueelliset hankintaneuvojat ja hankinta-asiamiehet autamme teitä pääsemään julkisiin hankintoihin mukaan. Ottakaa rohkeasti meihin yhteyttä, Veli Puttonen sanoo.

Hankinnat liikkeelle koronakriisin aikana

Suomen Yrittäjät ja Kuntaliitto ovat yhdessä suositelleet kuntia edelleen jatkamaan hankintojaan, eikä laittamaan koronakriisin ajaksi ostoja jäihin.

– Olemme suositelleet kuntia selvittämään, onko niiden mahdollista aikaistaa hankintojaan. Erityisen tärkeää miettiä välittömästi hankintoihin elinvoimaa edistäviä ratkaisuja, sanoo Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan asiantuntija Janika Tikkala.

– Kunnista on tullut useita myönteisiä viestejä siitä, että ne pyrkivät tekemään kaikkensa ja mahdollisimman nopeasti, Tikkala lisää.

Katso tietoiskut netissä

Suomen Yrittäjät järjestää tietoiskut julkisista hankinnoista koronakriisissä. Toinen tietoiskuista on tarkoitettu yrittäjälle ja toinen julkisille hankkijoille. Hankkijoille pidettävä webinaari toteutetaan yhteistyössä Kuntaliiton kanssa.

Tietoisku julkisista hankinnoista yrittäjille järjestetään keskiviikkona 1.4. kello 13–14. Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.

Tietoiskussa vastataan mm. seuraaviin kysymyksiin:

  • Mikä on julkinen hankinta?
  • Mistä löydän tarjouspyynnöt?
  • Mitä teen tarjouspyynnön kanssa?
  • Ratkaiseeko vain hinta?
  • Mistä saan neuvoja ja apua myöhemmin?

Tietoisku on tarkoitettu yrittäjille ja yrityksille, jotka ovat kiinnostuneita käymään kauppaa julkisen sektorin kanssa. Tietoisku auttaa yrittäjän alkuun, kertoo perusasiat ja antaa vinkit tarjouspyynnön jättämiseksi.

Tietoisku sopii niin yksinyrittäjille kuin työnantajayrittäjälle ja on avoin kaikille yrittäjille.

Kunnille maanantaina 30.3. kello 12.30 pidettävä tietoisku järjestetään yhteistyössä Kuntaliiton kanssa. Kunnille hankintoja tekevät voivat ilmoittautua mukaan tietoiskuun tästä linkistä.

Löydät apua ja tietoa täältä

Kaikissa hankintoihin liittyvissä asioissa yrittäjiä auttavat Suomen Yrittäjien hankintaneuvojat eri puolilla maata.

Suomen Yrittäjien opas Yrityksille bisnestä hankinnoista löytyy täältä

Suomen Yrittäjien ja Kuntaliiton yhteiset suositukset kunnille ja yrittäjille koronakriisin ajaksi löydät täältä.

toimitus(at)yrittajat.fi