20.3.2020 klo 17:13
Uutinen

Yrittäjä, uudet lomautusajat eivät ole vielä voimassa – mutta kaupan, MaRan ja teknon tes:ssä on jo lyhyemmät ajat

Hallitus ilmoitti perjantaina useista työlakimuutoksista, joita Yrittäjät esitti hallitukselle jo viime viikolla. Uudet ajat lomautuksista ja yt-neuvotteluista eivät vielä ole voimassa, muistuttaa Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

Hallitus muun muassa esittää, että lomautusilmoitusaikaa lyhennetään nykyisestä 14 päivästä viiteen. Lisäksi yhteistoimintalain piirissä olevien yritysten, jotka työllistävät vähintään 20 työntekijää, on mahdollista käydä lomautuksia koskevat yt-neuvottelut nykyistä nopeammin.

– Nämä eivät ole vielä voimassa. Vielä on epäselvää se, että säädetäänkö nämä takautuvasti voimaan vai ei. Suomen Yrittäjien tavoitteena on, että ne tulevat takautuvasti voimaan 16. maaliskuuta alkaen, sanoo työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

– Eli toistaiseksi pitää noudattaa nykysääntelyä, toteaa Makkula.

Suomen Yrittäjät tiedottaa heti, kun muutosten voimaantulo ja tarkka sisältö on tiedossa.

Lomautusilmoitusajasta voidaan kuitenkin poiketa, jos työpaikalla sovitaan yhdessä määräaikaisesta lomautuksesta. Silloin ei tarvitse noudattaa 14 vuorokauden määräaikaa.

– Ja vastaavasti yt-neuvottelut voidaan päättää nopeammin, jos asiasta sovitaan yhdessä työpaikalla. Kannustamme paikalliseen työpaikkasopimiseen, sanoo työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

Monessa työehtosopimuksessa jo nyt lyhyempiä määräaikoja

Kaupan alan, majoitus- ja ravitsemusalan sekä teknologiateollisuuden tuoreissa työehtosopimuksissa on jo nyt lyhyempiä lomautusilmoitusten ja yt-neuvottelujen määräaikoja.

– Ne yritykset, jotka toimivat näillä aloilla ja soveltavat näitä työehtosopimuksia, voivat siis käyttää näitä määräaikoja jo nyt, selventää Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

Kaupan alalla lomautuksista ilmoittamisen aika on seitsemän päivää, MaRalla viisi ja teknologiateollisuudessa samoin viisi päivää etukäteen.

Yt-neuvotteluista pitää ilmoittaa kaupan alalla kolme päivää aiemmin ja niiden on kestettävä vähintään neljä päivää – jos ei toisin sovita.

Majoitus- ja ravitsemusalalla yt-neuvotteluista on ilmoitettava kolme päivää etukäteen ja niiden on kestettävä viisi päivää ellei toisin sovita.

Teknologiateollisuudessa neuvotteluista on ilmoitettava viisi päivää etukäteen ja niiden on kestettävä viisi päivää.

Nämä koskevat myös ennen 20.3. annettuja ilmoituksia.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi