Kuva: Getty Images
28.12.2023 klo 08:45
Uutinen

Yrittäjägallup: Ay-liikkeen toiminta pahin investointijarru – “Jos joku tarvitsee investointeja, se on suomalainen duunari”

Yrittäjät pitävät ay-liikkeen toimintaa Suomen pahimpana investointien esteenä. Se ohittaa tuoreen Yrittäjägallupin mukaan investointijarruna myös Venäjän toimet, talousnäkymät ja kasvavan julkisen velan

– Toivon, että liitoissa otetaan peili käteen ja lopetetaan omaan jalkaan ampuminen. Jos joku tarvitsee investointeja, se on suomalainen duunari, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. 

Joulukuun Yrittäjägallupissa ensimmäistä kertaa yksikään investointihalukkuuteen vaikuttaja tekijä ei jää positiiviseksi. Jokaisessa listatussa asiassa on enemmän yrityksiä, jotka näkevät tekijän vähentävän kuin lisäävän investointihaluja. 

Positiivisimmat arviot Yrittäjägallupin vastaajilta saavat infrastruktuuri, logistinen järjestelmä ja verojärjestelmän ennakoitavuus. Näissäkin tulokset ovat heikentyneet. 

Selkeästi suurin investointijarru on Yrittäjägallupin mukaan ammattiyhdistysliikkeen toiminta. Ay-liikkeen toiminta on ensimmäistä kertaa pk-yritysten pahin investointijarru. 55 prosenttia vastaajista listasi ay-liikkeen toiminnan vähentävän investointihalukkuutta. 

– Yrityksissä on erittäin laajaa tyytymättömyyttä ay-liikkeen toimintaa kohtaan. On valitettavaa, että ay-liike koetaan Suomen suurimmaksi investointijarruksi. Työpaikoilla asiat yleensä sujuvat, mutta jotkut ammattiliitot ruokkivat systemaattisesti vastakkainasettelua, Pentikäinen sanoo. 

– Kritiikin kasvua selittää poliittinen lakkoilu, josta on tuoreita karvaita kokemuksia. Yrittäjien on vaikea ymmärtää, miksi lakoilla pyritään estämään se, että yritysten olisi helpompi toimia ja työllistää, hän jatkaa. 

48 prosenttia Yrittäjägallupin vastaajista arvioi Venäjän toiminnan vähentävän investointihalukkuutta. Talouden näkymien puolestaan arvioi vähentävän investointihalukkuutta 53 prosenttia vastaajista. 

Pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksiä selvittävään Yrittäjägallupiin vastasi joulukuun alkupuolella 1 240 pk-yritysten edustajaa. 

Mitä isompi, sitä kriittisempi

Mitä isompi yritys, sitä kriittisemmin ay-liikkeen toimiin suhtaudutaan. Myös yksinyrittäjien parissa ay-liikkeen toimintaa pidetään suurimpana jarruna, mutta vähemmän kuin työllistävissä yrityksissä. Ay-liikettä pidetään pahimpana investointien esteenä kaikilla toimialoilla, eniten teollisuudessa sekä Pohjois- ja Itä-Suomessa. 

Miesyrittäjien suhtautuminen ay-liikkeeseen on kriittisempää kuin naisyrittäjien. Naisilla pahimpia investointijarruja ovat Venäjän toiminta ja talouden näkymät. Alle 39-vuotiaiden yrittäjien näkemykset poikkeavat muista ikäryhmistä. Heillä talouden näkymät on suurin investointijarru. Ay-liikekritiikki on selvästi vähäisempää. 

Pentikäisen mukaan tulokset kertovat yleisimminkin investointihalujen taittumisesta.  

– Suomessa on huutava tarve tuottavuutta lisääville investoinneille. Meillä pitää tehdä paljon muutoksia, jotta Suomi olisi nykyistä houkuttelevampi investointiympäristö. Niin poliitikkojen kuin työmarkkinatoimijoidenkin pitää ottaa asia vakavasti, Pentikäinen vetoaa. 

Kyselyn tuloksiin voi tutustua tarkemmin tästä.

Näin kysyttiin

Suomen Yrittäjien Verianilla (entinen Kantar Public) teettämään tutkimukseen vastasi 1 240 pk-yritysten edustajaa.
Kysely tehtiin 4.–12.12.2023.  
Tutkimustulosten luottamusväli on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus