Kuva: Pixhill
26.8.2023 klo 10:59
Uutinen

Yrittäjägallup: Puolet uskoo rasismikeskustelun vaikuttavan haitallisesti maakuvaan 

Kesän rasismikeskustelu vaikuttaa Suomen maakuvaan haitallisesti, arvioi puolet pk-yritysten edustajista tuoreessa Yrittäjägallupissa.

33 prosenttia Yrittäjägallupin vastaajista arvioi, ettei rasismikeskustelulla ole haitallista vaikutusta.

– Kesäinen keskustelu, vaikka se perustuu osin vuosien takaiseen kirjoitteluun, herättää yrittäjissä kysymyksiä ja huolta, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen

Yrittäjägallupiin vastasi 1 207 pk-yrityksen edustajaa elokuussa Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kysely toteutettiin 9–16. elokuuta.

Naisten ja miesten vastausten välillä oli eroa arvioitaessa rasismikeskustelun vaikutuksia. Naisvastaajista 64 prosenttia arvioi keskustelun vaikuttavan maakuvaan haitallisesti. Miehistä näin arvioi 42 prosenttia.

Vaikka yrittäjistä puolet arvioi rasismikeskustelun vaikuttavan haitallisesti Suomi-kuvaan, harva arvioi tällä olevan vaikutusta omaan yritystoimintaan. Pk-yritysten edustajista kuusi prosenttia raportoi elokuussa, että keskustelu vaikuttaa oman yrityksen toimintaan. Eniten tätä mieltä oltiin yli kymmenen henkeä työllistävissä yrityksissä ja nuorten 18–39-vuotiaiden yrittäjien keskuudessa.  

– Kohun arvioidaan vaikuttavan maakuvaan mutta ei juurikaan yksittäisiin yrityksiin. Asiakkaat arvioivat yrityksiä niiden palvelukyvyn ja osaamisen kautta, Pentikäinen arvioi. 

Orpolla ja Purralla varaa parantaa

Yritysten edustajista vain 23 prosenttia on tyytyväisiä Petteri Orpon hallituksen aloitukseen. 62 prosenttia ei ole tyytyväinen, 14 prosenttia ei osaa sanoa. Eniten tyytymättömyyttä on palvelualoilla. 

– Aloitus on näyttäytynyt sekavalta ja riitaisalta yrittäjien silmissä. On odotettu parempaa, sanoo Yrittäjien Pentikäinen.

– Budjettiriihessä hallituksella on mahdollisuus osoittaa johtajuutta ja toteuttaa ohjelmaansa, joka tervehdyttää julkista taloutta ja uudistaa työmarkkinoita, Yrittäjät odottavat, että hallitus korjaa Suomen talouden vakavia valuvikoja, Pentikäinen jatkaa.

Pääministeri Orpon toimintaan on tyytyväisiä 45 prosenttia yrittäjistä ja yritysten edustajista, 36 prosenttia ei ole ja 19 prosenttia ei osaa sanoa. 

Valtiovarainministeri Riikka Purran toimintaan on enemmän tyytymättömyyttä. Puolet yrittäjistä (50 prosenttia) ei ole tyytyväisiä Purran toimintaan, tyytyväisiä on 34 prosenttia. 

Yrittäjägallupin tuloksiin voi tutustua tarkemmin tästä.   

Näin kysyttiin

Yrittäjägallupiin vastasi 1 207 pk-yrityksen edustajaa 9.–16.8.2023.

Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimuksen toteutti Kantar Public Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.     

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus