25.5.2020 klo 11:06
Uutinen

Yrittäjällä on viikko aikaa hakea kehittämisrahaa – Yleinen kustannustuki tulee, mutta yksityiskohdat ovat vielä valmistelussa

Yleinen kustannustuki tulee kesäkussa ja samalla Business Finlandin ja ELY-keskuksen kehittämisrahoitusten haku päättyy. Yleistuen ehtoja ja määrää ei tiedetä, joten kehittämishankerahan hakeminen voi olla järkevää.

Hallitus esitteli toukokuun puolivälissä yleisen kustannustuen, joka on toimialariippumaton ja tarkoitettu niille yrityksille, joiden liikevaihto on tippunut merkittävästi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Tukea myönnetään kahdeksi kuukaudeksi.

Jo aiemmin myönnetyt Business Finlandin ja Ely-keskuksen kautta haetut ja myönnetyt kehittämisrahat sopeutetaan tulevaan kustannustukeen.

Kehityshankkeisiin sidotut rahoitusmuodot ovat herättäneet kritiikkiä, koska kehittämis- ja selvittämishankerahoitusta ei voi hakea juoksevien kulujen kattamiseen, mikä monelle yrittäjälle olisi ollut akuuteinta. Yleinen kustannustuki helpottaa tätä tilannetta.

Yleinen kustannustuki herättää kuitenkin kysymyksiä ja epävarmuutta. Business Finlandin kehittämisrahaa voi saada maksimissaan 100 000 euroa, ELY-keskuksenkin kautta maksimituki voi olla 10 000 euroa. Yleisen kustannustuen määrästä tai ehdoista ei vielä tiedetä. Samalla ELY-keskusten ja Business Finlandin tukihaut ajetaan hallitusti alas ja ne palaavat perustehtäviinsä.

– On selvää, että jokaisen yrityksen, joka tunnistaa itsellään olevan kehittämistarpeita, kannattaa tutustua ELY-keskusten tai Business Finlandin koronatilanteen kehittämistukiin. Tämä kannattaa tehdä ripeästi, sillä näiden tukien haut päättynevät jo toukokuun aikana, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen kertoo.

Tukia voi hakea niin pitkään, kunnes hallitus tekee esityksensä yleisestä kustannustuesta eduskunnalle. Tämä tapahtunee kesäkuun ensimmäisellä viikolla, eli kehittämistukia voi hakea siihen saakka.

Viikko aikaa päättää kehittämisrahan hakemisesta

Business Finland ja ELY-keskukset käsittelevät normaalisti kaikki hakemukset, jotka ovat saapuneet koronatukien hakujen voimassaoloaikana. Hakujen sulkemisen jälkeen Business Finland ja ELY-keskukset rahoittavat yrityksiä normaaleilla rahoitusinstrumenteilla.

– Kustannustukea voi hakea, vaikka yritys olisi jo saanut ELY-keskusten tai Business Finlandin koronatilanteen kehittämistukea, mutta Business Finlandin ja ELY-keskusten yrityksille myöntämistä kehittämistuista otetaan huomioon alustavien tietojen mukaan 70 prosenttia, Malinen muistuttaa.

Yrittäjällä on käytännössä tämä viikko aikaa päättää, hakeako vielä kehitysrahaa vai jäädäkö odottelemaan kustannustukea. Hallitus on linjannut, että haut päättyvät samanaikaisesti, kun hallituksen esitys kustannustuesta annetaan.

– Mikäli yritys ei tunnista kehittämistarpeita tai yrityksellä ei ole taloudellisesti mahdollista lähteä kehittämishankkeeseen, yritys voi jäädä odottamaan kustannustukea. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan tiedetä tuen suuruutta tai sen saamisen ehtoja, vaan ne täsmentyvät lainvalmistelussa, Malinen toteaa.

Lue myös Yleistuki yrityksille tulee, mutta kriteerit ovat auki – ”Ongelmat ovat usein yksityiskohdissa”

Juttua muokattu: 29.5.2020, klo 11.46. Lisätty tieto kehittämistukien hakuaijan jatkumisesta kesäkuun ensimmäiselle viikolle, kunnes hallitus tekee esityksensä yleisestä kustannustuesta eduskunnalle. Jutun julkaisun aikaan kehittämistukien haun oli määrä päättyä toukokuun loppuun mennessä, mutta aikataulu on sittemmin muuttunut.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi