7.4.2020 klo 14:29
Uutinen

Yrittäjän työttömyysturva – astuu voimaa mahdollisimman pian, ei edellytä yritystoiminnan lopettamista

Yrittäjän työmarkkinatuen on tarkoitus astua voimaan mahdollisimman pian. Työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020–30.6.2020. Työmarkkinatuen saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista.

Hallitus esittää, että yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Työmarkkinatuki on yksi työttömyysetuuden muoto. Hallitus antoi esityksen yrittäjien työttömyysturvaoikeuden väliaikaisesta järjestämisestä 2.4.2020. Seuraavaksi laki menee eduskunnan käsiteltäväksi ja presidentin hyväksymäksi. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Tämän jälkeen työmarkkinatukea voivat hakea myös yrittäjät, jotka eivät ennen ole siihen olleet oikeutettuja. Yrittäjä voi kuitenkin ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistoon jo ennen lain voimaantuloa.

Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että yrittäjän päätoiminen työskentely on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti. Päätoimisen työskentelyn päättymisen tai tulon vähentymisen tulee johtua hyvin laajalle levinneestä vakavasta tartuntataudista eli koronavirusepidemiasta. Työmarkkinatukea voi hakea kuka tahansa yrittäjä riippumatta siitä, harjoitetaanko yritystoimintaa yksityisenä elinkeinonharjoittajana tai yhtiömuodossa.

Työmarkkinatuen maksaminen edellyttää, että henkilö ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja hänen oikeudestaan työmarkkinatukeen annetaan työvoimapoliittinen lausunto Kelalle. Työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020–30.6.2020. Työmarkkinatuen saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö

Lue täältä kaikk TEMin kokoamat kysymykset ja vastaukset yrittäjän työttömyysturvaan.

Uutisemme koronaviruksesta päivittyvät jatkuvasti Kaikki koronasta yrittäjälle -sivulle: