25.3.2019 klo 13:05
Uutinen

Yrittäjänaiset: Verotuksen avulla voidaan tukea yrittäjyyttä

Yrittäjänaiset ajavat yrittäjyyttä tukevaa verotusta, kuten arvonlisäverotuksen alarajan nostoa nykyisestä 10 000 eurosta 30 000 euroon ja viiden prosentin yrittäjävähennyksen säilyttämistä.

Yrittäjänaisten mukaan verotuksen keinoin on mahdollista lisätä työllisyyttä. Kun yritysten verotus viritetään oikeudenmukaiseksi, se kannustaa palkkaamaan. Yrittäjänaiset julkaisi oman eduskuntavaaliohjelmansa maanantaina.

– Arvonlisäverotuksen alarajalla on merkitystä naisyritysten kasvuhalukkuuteen, siksi arvonlisäveron alarajaa tulee nostaa nykyisestä 10 000 eurosta 30 000 euroon. Mikäli liikevaihto jää 30 000 ja 50 000 euron välille, huojennus tulisi myöntää osittaisena, sanoo Suomen Yrittäjänaisten toimitusjohtaja Johanna Ratia.

Yrittäjänaisten tavoitteena on alarajahuojennuksen nosto nykyisestä 30 000 eurosta 50 000 euroon. Järjestön mukaan arvonlisäveroon liittyvää hallinnollista taakkaa ja raportointivaivaa tulee edelleen keventää ja yksinkertaista, ja alarajahuojennus tulisi myöntää automaattisesti.

Järjestö vaatii myös viiden prosentin yrittäjävähennyksen säilyttämistä.

– Yrittäjävähennys kannustaa yrittäjyyteen yritysmuodosta riippumatta. Liikkeen- tai ammatinharjoittaja saa viiden prosentin yrittäjävähennyksen, mikä on merkityksellinen erityisesti toiminimellä toimiville naisyrittäjille, Ratia lisää.

Tuloverolain yrittäjävähennys pienentää verotettavaa tuloa ja siten yrittäjän maksamaa veroa. Vuonna 2017 verotukseen tullut yrittäjävähennys tasoittaa yksityisen elinkeinoharjoittajan verokohtelua suhteessa yrityksiin, kun yhteisöveroa laskettiin 20 prosenttiin. Viiden prosentin yrittäjävähennys on mahdollinen henkilöyhtiöissä eli tyypillisimmin toiminimien, mutta myös avointen yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden tuloksesta.

Yrittäjävähennyksen saajia oli 344 000 ja sitä jaettiin 297 miljoonaa euroa vuonna 2017. Vähennystä saivat hyvin monella eri tulotasolla olevat henkilöt. Euromääräisesti suurimman osan saivat henkilöt, jotka ansaitsivat alle 55 000 euroa.

– Yrittäjävähennys tulee säilyttää, se on toimiva työkalu tuomaan eri yritysmuodot verotuksellisesti lähemmäs toisiaan. Säilyttämistä tukee myös se, että veropolitiikan tulisi olla johdonmukaista ja ennustettavaa, puheenjohtaja Tiina Koski perustelee.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Getty Images