10.6.2020 klo 08:55
Uutinen

Yrittäjät arvioivat: Myrskylässä Suomen parasta hankintapolitiikkaa

– Tämä on upea arvostuksen osoitus yrittäjiltä!, iloitsee Myrskylän kunnanjohtaja Sam Vuorinen, kun hänelle kerrotaan, että yrittäjät ovat arvioineet Myrskylän kunnan hankintapolitiikan Suomen parhaaksi.

Kuntien hankintapolitiikka kerää yrittäjiltä yleensä varsin kriittisen palautteen. Suomen Yrittäjien IRO Researchillä teettämässä Kuntabarometrissä kuntien hankintapolitiikan arvio yrittäjiltä on 2,67 Uudellamaalla ja 2,71 valtakunnallisesti, kun asteikko on yhdestä viiteen.

Ei kuitenkaan Myrskylässä, jossa yrittäjät arvioivat kunnan hankintapolitiikan huippupistein 4,44. Myrskylässä tehdään Kuntabarometrin mukaan Suomen parasta hankintapolitiikkaa. Pistemäärä on korkein yksittäinen yrittäjien antama arvio koko Kuntabarometrissä. Hankinta-asioissa marginaali seuraavaan kuntaan on melkoinen; seuraavana listalla on Marttila pisteillä 4,05.

Erinomaisen tuloksen eteen on tehty töitä yrittäjien kanssa yhdessä. Myrskylän Yrittäjien puheenjohtaja Aku Eronen kehuu niin kunnan hankintapolitiikkaa kuin elinkeinopolitiikkaa yleensä.

– Elinkeinopolitiikan arvostus näkyy Myrskylässä kaikessa toiminnassa. Kunnan johto ymmärtää, että jokainen yritys ja jokainen työpaikka on tärkeä, Aku Eronen sanoo.

Kunnan hankintapolitiikan korkeaan arvioon yrittäjiltä vaikuttaa kokonaisymmärryksen näkyminen kaikessa kunnan toiminnassa ja monissa pienissä teoissa.

Pienhankinnoilla on merkitystä – kilpailurinki tasaa hankintoja teknisellä toimialalla

Myrskylän kunta tuottaa vastuukuntana sekä Myrskylän että Pukkilan kuntien tekniset palvelut.

– Olemme kilpailuttaneet teknisissä palveluissa erillisen hankintarenkaan korjaus- ja kunnossapitotöihin sekä työkone- ja kuljetuspalveluihin, jonka puitteissa voimme tasapuolisesti ostaa palveluita yrittäjiltämme, Vuorinen kertoo.

Muut kuin tämän renkaan piirissä olevat hankinnat yli 5000 eurosta ylöspäin kunta kilpailuttaa aina kohdennetulla hankintamenettelyllä Pukkilan ja Myrskylän kunnan toimijoille.

Pienhankintoihin kunta pyytää aina tarjoukset vähintään kolmelta palveluntarjoajalta, vaikka lain mukaan kunta voisi käyttää myös suorahankintaa hankintamenettelynä.

– Pienhankintojen merkitystä edelleen vähätellään, mutta kuten Myrskylän esimerkki osoittaa, pienhankinnoilla on suuri merkitys useille yrittäjille ja myös kunnille, Uudenmaan Yrittäjien hankintaneuvoja Sanna Meronen-Vilenius sanoo.

Yritysvierailut ja seurantaryhmä ylläpitävät kunnan ja yrittäjien välistä keskustelua

Myrskylässä kunta on nimennyt kunnan investointihankkeille kehittämis- ja seurantaryhmän. Ryhmään kuuluu 3-4 yrittäjää, edustaja teknisestä lautakunnasta ja tekninen johtaja.

– Uskon, että myös kunnan investointihankkeille yrittäjistä nimetty kehittämis- ja seurantaryhmä lisää hankintatietoisuutta kunnan työohjelmista kentällä, kertoo Vuorinen.

Keskusteluyhteys kunnan ja yrittäjien välillä pidetään matalana myös kunnan ja yrittäjäyhdistyksen yhteisillä yritysvierailuilla, joista kunta ja yrittäjäyhdistys jakavat avoimesti infoa.

Tieto hankinnoista kulkee yrittäjille montaa kautta

Aktiivisella tiedottamisella Myrskylä luo itsestään yrittäjäystävällistä kuntaa. Aktiivinen tiedottaminen on myös hankintalain hengen mukaista.

– Kilpailutussääntöjä totta kai noudatetaan, mutta kun hankintoja tulee suunnitelmiin, niistä normaalin ilmoittelun lisäksi informoidaan paikallista yrittäjäyhdistystä omalla viestillä. Me paikallisyhdistyksessä välitämme kunnan ilmoittamat tarpeet sähköpostilla kyseisen alan yrityksille. Näin kaikki toimijat saavat ainakin tiedon tilausmahdollisuudesta ja voivat tehdä tarjouksen kunnalle, Eronen kertoo.

– Toimivat ja avoimet hankintaprosessit ovat kaikkien kuntien saavutettavissa, mutta se vaatii tahtoa, vuoropuhelua ja yhteiskehittämistä yrittäjien kanssa, Meronen-Vilenius sanoo.

Lisätietoja:

kunnanjohtaja Sam Vuorinen, Myrskylän kunta, sam.vuorinen@myrskyla.fi, 044 760 9116puheenjohtaja Aku Eronen, Myrskylän Yrittäjät, aku.eronen@akunews.fi, 0451203725hankintaneuvoja Sanna Meronen-Vilenius, sanna.meronen-vilenius@yrittajat.fi, 050 567 9233