29.9.2020 klo 21:12
Uutinen

Yrittäjät: Kustannustuen pikaiselle uudistamiselle kiitosta, ravintoloiden rajoitukset aukioloaikaan tulevat voimaan 8. lokakuuta

Hallitus kertoi illalla uusista ravintoloita koskevista rajoituksista sekä esitteli pääpiirteittäin toimialariippumattoman yleistuen, joka on jatkoa kustannustuelle. Helsinkiläisen yökerhoyrittäjän mukaan normaalista asiakasmäärästä on vajaat puolet jäljellä. Rajoitukset tulevat olemaan alalle raskaat.

Siirtymäajan jälkeen ravintoloiden pitää sulkea ovensa klo 01, ja anniskelu tulee lopettaa tuntia aikaisemmin. Tosin maakunnissa, joissa epidemia on kiihtymisvaiheessa, ravitsemisliikkeet on suljettava jo kello 23 ja anniskelun on loputtava tuntia aiemmin. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ollaan THL:n mukaan epidemian kiihtymisvaiheessa. Rajoitusten on tarkoitus astua voimaan 8. lokakuuta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi tiedotustilaisuudessa, että maakunnissa, joissa epidemia on kiihtymisvaiheessa, ravintoloiden tiloissa saa oleskella enintään puolet asiakasmäärästä. Muissa maakunnissa kaikilla asiakkailla tulee yhä olla oma istumapaikka. Arvio kiihtymisvaiheesta tehdään viikoittain, ja rajoitusmuutokset päätetään kahden viikon välein.

Hallitus kertoi uudistavansa jo aiemmin voimassa olleen kustannustuen kriteerejä. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ennakoi, että uudistettu tuki voisi olla maksatuksessa jo marraskuun lopulla. Kun esitys on valmis, se on määrä laittaa vielä lausuntokierroksella.

Mikael Pentikäinen: ”Kustannustuki on hyvä työkalu, kunhan sitä uudistetaan” – Konkurssilain väliaikainen jatko tarpeen

Ministeri Lintilän mukaan hallitus valmistelee mallin, joka on mahdollisimman yleiskattava, toimialariippumaton, ja tarkastelussa on myös ajallinen tarkastelujakso sekä mukaan luettavat kustannuserät. Yleistuen hintalappu tulee tarkentumaan lisätalousarviossa.

Yrittäjät on tyytyväinen siihen, että hallitus lupaa uudistaa kustannustuen pikaisesti.

– Tämä on tervetullut linjaus. Ravintola-alan lisäksi moni muukin toimiala on vaikeuksissa ja tuen tarpeessa. Kustannustuki on hyvä työkalu, kunhan sitä uudistetaan. Hallituksen suunnitelma on tältä osin lupauksia antava, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

– Pelkkä kustannustuki ei kuitenkaan riitä. Pitää muistaa myös yksinyrittäjät, joista moni jäi ainakin vanhan kustannustuen ulkopuolelle. Rajoitustoimet iskevät tuhansiin yksinyrittäjiin, joita ei pidä jättää yksin, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät edellyttää myös lainsäädäntömuutoksia ja maksuohjelmamahdollisuuksia niille yrityksille, joiden on vaikea selvitä veroista ja eläkemaksuistaan.

– On olennaista, että konkurssien välttämiseksi konkurssilain väliaikaista muutosta jatketaan ensi kesään, Pentikäinen lisää.

– Lisäksi on tärkeää, että verottaja ja työeläkeyhtiöt ovat valmiit neuvottelemaan ja hyväksymään verojen ja maksujen lykkäysohjelmia, jotta elinkelpoisia yrityksiä ei turhaan kaadu.

Hallitus antaa ravintolarajoituksista asetuksen 30. syyskuuta ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa.

– Ravintola-ala on kantanut vastuuta ja pyrkinyt pelisäännöillään estämään tartuntoja, ja on siinä käsityksemme mukaan onnistunut, asiantuntija Karoliina Katila Yrittäjistä sanoo.

– Ymmärrämme toki, että tautitilanne on vaikeutunut. Pitää kuitenkin ymmärtää, että jokainen rajoitus vie työtä ja leikkaa toimeentuloa niin yrittäjiltä kuin työntekijöiltä. Myös työttömyys on iso terveysriski.

Ravintoloitsija Railonkoski: ”Monelle yökerholle ja ravintolalle käy tässä tosi heikosti”

Yökerho- ja ravintolarypäs Happy Hour Restaurants Oy:n omistajan Jorma Railonkosken mielestä aukioloajan rajoittaminen on turhaa, sillä koronapelon vuoksi heillä on enää puolet normaalista asiakasmäärästä.

– Ihmettelen, miksi ravintoloita pitää sulkea. Tämä jatkuva hysterian lietsonta on saanut aikaan sen, ettei meillä ole enää puoliakaan normaalitilanteen asiakasmääristä. Jos hallitus kuvittelee, että ravintolat ovat täynnä ja porukka on kännissä, niin ei pidä paikkaansa, Railonkoski sanoo.

Koronaepidemia koetteli majoitus- ja ravintola-alan yrityksiä keväällä ja alkukesällä, kun huhtikuusta toukokuun loppuun vain ruoan ulosmyynti sallittiin, ja yökerhot joutuivat sulkemaan ovensa.

Happy Hour Restaurants omistaa Storyvillen, Rymy-Eetun, ruokaravintola Hampton Bayn ja Kauppatorin laiturin. Railonkosken tyttäret Tarja Palomäki ja Tuula Railonkoski tulivat mukaan yritykseen omistajiksi vuonna 2000. Railonkosken ravintoloissa joudutaan vähentämään ohjelmatarjontaa, irtisanomaan työntekijöitä ja miettimään ruokaravintolan talvikauden aukioloa.

– Meillä on vielä rahaa jäljellä, mutta monella ravintolalla ei ole. Monelle yökerholle ja ravintolalle käy kyllä tosi heikosti. Hallituksen määräämät rajoitukset alentavat kysyntää kaikissa ravintoloissa, sillä ihmiset eivät uskalla tulla.

– Olemme parantaneet sisäilmaamme uudenlaisilla ilmanpuhdistimilla sekä Rymy-Eetussa että Storyvillessä. Ilmanpuhdistimet tappavat viruksia, lisäksi käsittelimme viime viikolla kaikki kosketuspinnat aineella, joka reagoi valon kanssa.

Uudet rajoitustoimet iskevät ravintoloiden toimintaan – Ravintolarypäs harkitsee yhden ravintolan sulkemista talveksi, vaikuttaa työpaikkoihin

Ravintoloitsija Railonkoski harkitsee Hietalahden rannassa Helsingissä sijaitsevan ruokaravintola Hampton Bayn pitämistä kiinni tulevana talvena.

– On kyseenalaista, pidämmekö Hampton Bayn talven auki. Ei hallituksen päätöksestä mitään hyvää seuraa. Ei ole osoitettu, että yökerhoissa tartunnat olisivat sen todennäköisempiä kuin muuallakaan. Yökerhoja pidetään synninpesinä, Railonkoski toteaa harmistuneena.

Jorma Railonkosken mukaan ihmiset tuleva työkerhoihin normaalisti klo 01 aamuyöstä. Aukioloaikojen rajoittaminen tulee vaikuttamaan yökerhojen toimintaan merkittävästi.

Hän huomauttaa, että Tanskassa yökerhot ovat olleet kiinni koko kesän, mutta siellä on paljon enemmän tartuntoja kuin meillä.

Perinteikkäässä elävän musiikin yökerhossa Storyvillessä on viikonloppuisin kaksi bändiä. Railonkoski ennakoi, että toinen bändi peruutetaan.

– Se tarkoittaisi myös, että puolet henkilökunnasta sanotaan irti.

– Kesäkausi oli hirveän hyvä. Ihmiset olivat juuri olleet kaksi kuukautta kotona. Nimenomaan ulkona terasseilla oli hyvin asiakkaita.

Jorma Railonkoski on toiminut ravintolayrittäjänä reilu 40 vuotta.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi