17.9.2020 klo 16:26
Uutinen

Yrittäjät: Lentojen loppuminen kohtalokas isku

Finnair ilmoitti lopettavansa kaupalliset lennot Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemin ja Kokkola-Pietarsaaren maakuntakentille talven 2021 jälkeen.

Yrittäjät on erittäin huolissaan siitä, että Finnair ilmoitti torstaina lopettavansa kaupalliset lennot Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemin ja Kokkola-Pietarsaaren maakuntakentille talven 2021 jälkeen.

– Jos lennot eivät jatku, se on raskas – jopa kohtalokas – isku maakuntien elinvoimalle, yrittäjyydelle ja matkailulle, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.

– Finnairin etupainoinen ratkaisu on iso pettymys. On erikoista, että Finnair jo etukäteen ilmoittaa, ettei se enää tulevina vuosina palvele näitä maakuntia, hän sanoo.

– Ymmärrämme Finnairin tukalan tilanteen, mutta ymmärrys on vähissä sille, että jo nyt pitää ilmoittaa, ettei 2021 jälkeen lennetä, Pentikäinen lisää.

– Valtiovarainministeri Matti Vanhanen vakuutti aiemmin valtioneuvoston olevan sitoutunut neljännen lisätalousarvion kirjauksessa siihen, että hallitus huolehtii nykytasoisen lentoasemaverkoston säilymisestä, kommentoi Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Mervi Järkkälä. Maakunnan toimijat ovat tehneet hyvää yhteistyötä lentoyhteyksien säilyttämiseksi, joten toivoa vielä on, Järkkälä lisää.

Yrittäjät pitää hyvänä, että Finnair palauttaa edes joitakin lentoja nyt tulevalle talvikaudelle marraskuun alusta alkaen.

Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä esitti torstaina, että valtio ostaa lentoliikennettä ko. lentoasemille 2021 loppuun saakka.

– Ehdotus on hyvä, mutta horisontti on liian lyhyt. Jos lentoliikenteen jatkumisesta on epävarmuus, se leikkaa väistämättä investointeja ja siirtää toimintoja maakunnista paikkakunnille, joilla on tarjolla paremmat yhteydet, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät edellyttää, että hallitus rakentaa nopeasti yhdessä maakuntien ja niiden toimijoiden kanssa pitkän tähtäimen suunnitelman, jolla turvataan riittävät yhteydet elinkeinoelämälle ja matkailulle.

– Yrityksille pitää olla vuosien näkymä. Päätöksiä tarvitaan nopeasti. On turha puhua maakuntien elinvoimasta, jos kansainvälisen kaupan ja matkailun kannalta keskeinen lentoyhteys katoaa kokonaan, hän toteaa.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944

toimitusjohtaja Mervi Järkkälä, Keski-Pohjanmaan Yrittäjät, p. 0500 561 145

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät on toiminut jo vuodesta 1939 alueensa vahvana edunvalvojana ja verkostonluojana sekä Suomen Yrittäjien virallisena aluejärjestönä. Suomen Yrittäjillä on valtakunnallisesti 115 000 jäsenyritystä, joista n. 2 400 on Keksi-Pohjanmaalla. Paikkakuntakohtaisia yrittäjäyhdistyksiä toimialueella on 22. Lisätietoa: www.yrittajat.fi/keskipohjanmaa