3.3.2021 klo 09:10
Uutinen

Yrittäjät Rannikko-Pohjanmaalla tekevät kolmanneksi eniten koulutusyhteistyötä

Rannikko-Pohjanmaan pk-yrityksistä 21 prosenttia tekee yhteistyötä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa ja 46 prosenttia muiden koulutuksenjärjestäjien ja kehitysyhtiöiden kanssa.

Ammatillisten oppilaitosten kanssa yhteistyötä tekee Rannikko-Pohjanmaan pienistä ja keskisuurista yrityksistä 30 prosenttia ja ammattikorkeakoulujen kanssa 13 prosenttia. Yhteistyötä yliopistojen kanssa tekee 14 prosenttia yrityksistä ja tutkimuslaitosten kanssa 3 prosenttia.

– Pitkäjänteisellä yhteistyöllä Pohjanmaalla on saatu aikaan toimiva yrittäjyyden ekosysteemi, joka tukee elinkeinoelämän kehitystä ja tuottaa alueelle uusia menestyviä yrityksiä, Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Hippi Hovi toteaa.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Pk-yritysbarometrista, jonka teettivät Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera. Pk-yritysbarometriin vastasi 138 yrittäjää Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien alueella.

Opinnäytteet, koulutusyhteistyö, ja innovaatiot kärjessä

Eniten tehdään yhdessä opinnäytteitä (55 %), koulutusyhteistyötä (47 %) ja innovaatioihin liittyvää kehittämistä (24 %). Vastaaja pystyi valitsemaan useamman vaihtoehdon.

Vaasan seudulla on jo pitkään tehty hedelmällistä yritysyhteistyötä kaikilla kasvatus- ja koulutusasteilla. Yhteistyöllä pyritään kehittämään alueen vetovoimaa ja kilpailukykyä.

– Toimiva yritysyhteistyö on Vaasan ammattikorkeakoulun opetuksen kulmakivi. Haluamme olla alueellamme aktiivisia kehittäjiä ja kumppaneita. Rakennamme yhdessä Pohjanmaan elinvoimaa ja tuotamme alueelle osaavaa työvoimaa, rehtori Kati Komulainen luonnehtii.

Hius- ja kauneusalan yrittäjä Maria Karp hyödyntää puolestaan säännöllisesti ammatillista koulutusta kouluttaakseen uusia tekijöitä alalle.

– Opiskelijat tuovat uusia tuulia. He ovat niin halukkaita oppimaan ja tuovat energiaa. Moni heistä on tullut aluksi harjoittelemaan ja valmistuttuaan jäänyt lopulta vuokratuolille, Karp kertoo.

Näin yritykset tekevät koulutusyhteistyötä eri puolilla Suomea – Rannikko-Pohjanmaa hienosti kolmantena

Pk-yritysbarometrista paljastuu, että pohjoiskarjalaiset yrittäjät tekevät selkeästi eniten koulutusyhteistyötä. Toiseksi ahkerimpia koulutusyhteistyössä ovat eteläsavolaiset yrittäjät. Yrittäjät Rannikko-Pohjanmaalla sijoittuvat hienosti kolmanneksi.

Teki yhteistyötä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa

1. Pohjois-Karjala 26 %

2. Etelä-Savo 24 %

3. Rannikko-Pohjanmaa 21 %

4. Helsinki, Keski-Suomi ja Savo 19 %

7. Etelä-Karjala 18 %

8. Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa ja Päijät-Häme 17 %

12. Kymenlaakso, pääkaupunkiseutu (Espoo, Kauniainen, Vantaa) ja Varsinais-Suomi 16 %

15. Etelä-Pohjanmaa ja Pirkanmaa 15 %

17. Häme 14 %

18. Satakunta 13 %

19. Lappi ja Uusimaa (pl. Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa) 12 %

Teki yhteistyötä muiden koulutuksentarjoajien ja kehitysyhtiöiden kanssa

1. Pohjois-Karjala 58 %

2. Kainuu 49 %

3. Keski-Pohjanmaa 48 %

4. Etelä-Savo ja Savo 47 %

6. Rannikko-Pohjanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa 46 %

8. Keski-Suomi ja Kymenlaakso 43 %

10. Etelä-Karjala ja Lappi 42 %

12. Päijät-Häme 41 %

13. Varsinais-Suomi 40 %

14. Etelä-Pohjanmaa, Satakunta ja Uusimaa (pl. Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa) 39 %

17. Häme ja Pirkanmaa 38 %

19. Helsinki 32 %

20. Pääkaupunkiseutu (Espoo, Kauniainen, Vantaa) 29 %

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera teettävät Pk-yritysvarometrin kaksi kertaa vuodessa. Se on alueellisesti ja toimialarakenteeltaan Suomen kattavin elinkeinoelämän kysely.

Lisätietoja:

Pk-yritysbarometri: https://www.yrittajat.fi/wp-content/uploads/2021/03/pk_barometri_kevat2021.pdf