Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pixhill
27.1.2023 klo 10:43
Uutinen

Yrittäjät: ”Suomea uhkaa työtaisteluiden aalto, joka nakertaa tulevan kasvun eväitä”

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työriita jatkuu. Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoesityksen perjantaina.

– Suomea uhkaa työtaisteluiden aalto, joka vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa taloustilannetta ja nakertaa tulevan kasvun eväitä, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen

Valtakunnansovittelijan esitys olisi tuonut kahdessa vuodessa noin kuuden prosentin korotuksen. Lakot uhkaavat nyt alkaa ensin 1. helmikuuta kolmen päivän ajan rajatussa joukossa yrityksiä, ja toinen kolmipäiväinen lakko olisi vuorossa 8.–10. helmikuuta.

– Teollisuusliiton päätös oli hyvin valitettava. Ylisuuret palkankorotukset ja yrityskohtaisen liikkumatilan puute johtavat lomautuksiin ja irtisanomisiin. Monet vireillä olevat muutosneuvottelut ovat tästä osoitus. On selvää, että inflaatio iskee ostovoimaan. Se iskee voimalla myös yrityksiin, joista monet ovat ahtaalla, Pentikäinen jatkaa. 

Monet työmarkkinaneuvottelut seisovat nyt odottamassa teknologia-alan ratkaisua. 

– Neuvottelusuma seisoo ja kasautuu nyt, koska järjestelmä on jäykkä ja keskitetty. Samalla ay-liike näyttää hyväksyvän vain korkeat yleiskorotukset. Yrityskohtaisuudesta ei ole tietoakaan. Suomen työmarkkinajärjestelmä osoitti jälleen toimimattomuutensa, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo. 

Makkulan mukaan keskitetystä mallista pitää päästä hajautettuun sopimiseen, jossa on riittävästi tilaa yritys- ja työpaikkakohtaisille ratkaisuille. 

Suomen Yrittäjät muistuttaa tiedotteessaan, että järjestäytymättömiä työntekijöitä liiton julistama ylityökielto, vuoronvaihtokielto, lakko tai muu työtaistelutoimi ei velvoita millään tavalla. Myös ammattiliittoihin kuuluvat työntekijät saavat halutessaan tehdä ylitöitä myös ylityökiellon aikana. 

Lue lisää, mitä ylityökielto tarkoittaa

– Työtaisteluun kuten lakkoon tai ylityökiellon noudattamiseen osallistuminen on työntekijälle täysin vapaaehtoista, eikä työntekijöitä voida pakottaa osallistumaan työtaisteluun, Makkula sanoo. 

– Jos liittoon kuuluva työntekijä ei noudata liiton julistamaa työtaistelutoimenpidettä, voi noudattamatta jättämisellä olla ainoastaan yhdistysoikeudellisia seuraamuksia eli esimerkiksi liitosta erottaminen, Makkula jatkaa. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus