Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
5.2.2023 klo 17:14
Uutinen

Yrittäjät työmarkkinaratkaisusta: ”Vaikeissa oloissa siedettävä, mahdollistaa paikallisen palkkaratkaisun”

– Työmarkkinaratkaisu on vaikeissa oloissa siedettävä. Sopimus mahdollistaa teknologia-alalla paikallisen palkkaratkaisun, mikä on hyvä asia. On tärkeää, että yrityksissä hyödynnytetään tätä mahdollisuutta, kun siihen on tarvetta, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä.

Neuvottelutulokset hyväksyttiin sunnuntaina teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa.

Teknologiateollisuuden osalta palkat nousevat tänä vuonna 3,5 prosenttia yleiskorotuksella ja lisäksi tulee 400 euron kertaerä. Ensi vuonna yleiskorotus on kaksi prosenttia, lisäksi ratkaisuun kuuluu 0,5 prosentin työnantajan jakama erä.

Kemianteollisuuden ratkaisussa palkkoja nostetaan tänä vuonna 2,2 prosentin yleiskorotuksella ja 800 euron kertaerällä. Ensi vuonna luvassa on 3,3 prosentin yleiskorotus ja 0,2 prosentin työnantajan jakama erä.

– Neuvottelutilanne on ollut vaikea, koska inflaatio on heikentänyt niin palkansaajien kuin yritysten ostovoimaa. Yhä useampi yritys on ongelmissa, kun suhdanne on vaikeutumassa ja tuloksentekokyky on kustannusten nousun vuoksi heikentynyt, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Suomen Yrittäjissä on noin 8 200 teknologia-alan jäsenyritystä.

– Moni yritys maksaisi mielellään enemmän, mutta maksukykyä ei ole, koska omat kustannukset ovat nousseet, eikä kustannusnousuja ole saatu vietyä täysimääräisesti hintoihin, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

Julkisen talouden tilanne heikkenee entisestään

Suomen Yrittäjät on myös huolissaan ratkaisun vaikutuksista julkiselle sektorille.

­– Julkiselle puolelle kustannustaso aiheuttaa mittavia ongelmia ja heikentää Suomen julkisen talouden tilannetta tehdyn kuntasopimuksen vuoksi. Oli valitettavaa, että kuntasopimuksessa luvattiin laajalti vientialoja suurempia korotuksia, Makkula jatkaa.

Yrittäjät huomauttaa, että käynnissä oleva kierros on osoittanut suomalaisen työmarkkinajärjestelmän valuviat.

­– Tarvitsemme kaikille toimialoille järjestelmän, joka ottaa paremmin huomioon yrityskohtaiset erot sekä yritysten ja työntekijöiden eriytyvät tarpeet. Avoimessa taloudessa yritykset tarvitsevat hajautetumman ja joustavamman järjestelmän. Se edellyttää myös lainsäädäntömuutoksia, Makkula toteaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus