21.10.2020 klo 17:02
Uutinen

Yrittäjät tyytyväinen, että kustannustukea uudistetaan – Tiketin Merimaa: ”Kriteereitä muutettava, lokakuun henkilökuntakulut ovat isommat kuin liikevaihto”

SY on tyytyväinen, että hallitus on aikeissa jakaa koronakriisistä kärsiville yrityksille uudestaan kustannustukea. Hallituksen esityksessä on muutama kohta, joita järjestö korjaisi. Tiketin Mirva Merimaa toivoo tukeen useita korjauksia, esimerkiksi liikevaihdon vähenemisen vertailujaksoa pitää tarkastella.

Hallitus lanseerasi alkukesästä yrityksille yleisen kustannustuen, jotta ne selviytyisivät yli koronakriisin. Tuen hakuaika päättyi elokuun lopussa. Muun muassa Suomen Yrittäjät on vaatinut tuen jatkamista ja korjaamista. Nyt hallitus on tekemässä niin.

Tapahtumayrittäjä toivoo: Uudistetun kustannustuen vertailujaksot kuntoon, lisäksi lakisääteisiä kuluja korvattavien kulujen piiriin

Tapahtuma-ala on kärsinyt koronakriisissä kovasti. Kesällä jaettua kustannustukea arvosteltiin liian tiukoista kriteereistä, joiden takia sen ei koettu soveltuvan pienille ja keskisuurille yrityksille.

Tiketti Oy:n yrittäjä ja pääomistaja Mirva Merimaa tuo esiin lukuisia ongelmakohtia kesän kustannustuesta:

– Tapahtuma-alalle suurimpia ongelmakohtia oli, ettei osa tapahtumajärjestäjistä voinut saada tukea, koska heillä ei ollut liikevaihtoa vertailujaksoilla. Tapahtuma-alalla kustannuksia on ympäri vuoden, mutta ne saattavat kohdistua yhden kuukauden liikevaihtoon. Näin voi olla, jos esimerkiksi iso tapahtuma on heinäkuussa.

Merimaa korostaa, että ala on ollut ”kyykyssä” maaliskuusta saakka. Lipunvälitysyritys Tiketillä on toimintaa jatkuvasti eikä vain kausiluonteisesti.

– Edellisessä kustannustuessa vain pieni osa kustannuksista huomioitiin. Ymmärrän, että haluttiin jakaa tuki 30 prosenttia liikevaihtoaan menettäneille. Mutta leikkuri oli outo, kulut olisi pitänyt korvata täysimääräisesti. Tuessa sai takaisin maksimissaan 70 prosenttia, mikäli liikevaihto oli poistunut kokonaan.

Tiketti sai kesällä kustannustukea. Mirva Merimaa kritisoi myös sitä, että Business Finlandin tai ELY-keskusten myöntämä kehitysrahoitus yhteensovitettiin niin, että ne leikkasivat kustannustukea.

Merimaan mielestä hyvää on, että uudistetusta tuesta on poistumassa liikevaihdon minimiraja 20 000 euroa. Tapahtumayrittäjä toivoisi, että korvattavia kustannuksia vielä tarkasteltaisiin. Esimerkiksi lakisääteisiä vakuutuskuluja, eikä lakisääteisiä työterveyskuluja korvattu ollenkaan kesällä jaetussa kustannustuessa. Tapahtuma-ala työllistää myös vuokratyövoimaa.

– Palkkakulujen korvaaminen ei koskenut ostettua henkilökuntaa.

Valtiokonttorin maksamasta yritysten kustannustuesta jäi ensimmäisellä kierroksella jakamatta lähes kaksi kolmasosaa. Siihen oltiin varattu 300 miljoonaa euroa.

Yrittäjät: Toimiala otettava huomioon, kun tukijakso määritellään

Suomen Yrittäjät esittää joitakin muutoksia, joiden avulla tuki toimisi paremmin. Yrittäjien mukaan tukijakson ajankohdan määrittämisessä pitää ottaa huomioon toimialakohtaiset erot.

– Osalla toimialoista – esimerkiksi osa tapahtuma-alasta – kesäkuukaudet muodostavat merkittävän osan vuosittaisesta liikevaihdosta, mutta rajoitusten takia toiminnan järjestäminen oli viime kesänä mahdotonta. Toisaalta taas koronan toisen aallon takia osalla yrityksistä esimerkiksi loka- ja marraskuu tulevat olemaan vaikeita, eivät niinkään kesäkuukaudet, Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen avaa yritysten korona-arkea.

Tukikauden pituudeksi ehdotettu kaksi kuukautta on Yrittäjien mukaan perusteltu, mutta yritykselle tulee antaa mahdollisuus valita kahden kuukauden tukijakso alkaen 1. kesäkuuta 2020 ja päättyen viimeiseen teknisesti mahdolliseen päivämäärään, esimerkiksi marraskuun loppuun.

Liikevaihdon vertailuajankohdaksi pitää Yrittäjien mukaan määrittää tukikautta vastaava ajankohta vuonna 2019. Toukokuun alussa 2019 tai sen jälkeen perustetulle yritykselle vertailujakso olisi yrityksen valinnan mukaan tukikautta vastaava ajankohta vuonna 2019 tai 1.1.–28.2.2020.

Liikevaihdon minimiraja poistettava ja alaraja laskettava 1000 euroon – Yksinyrittäjät on huomioitava

Yrittäjät kannattaa liikevaihdon minimirajan, 20 000 euroa, poistamista. Lisäksi hyväksyttävän tuen alaraja on laskettava 1000 euroon.

– Näin taataan se, että kustannustuki saavuttaa myös sitä eniten tarvitsevat yritykset. Tukeen pitää olla oikeutettu, vaikka osakepääomasta on jäljellä 25 prosenttia, Kuismanen sanoo.

Kriisin ensimmäisessä kustannustukimuodossa osakepääomasta piti olla jäljellä 50 prosenttia.

– Jos hyväksyttävän tuen alarajaa ei lasketa 1000 euroon, yksinyrittäjätuki on aivan ehdottomasti lanseerattava uudelleen, Kuismanen vaatii.

– Tuen rajaaminen toimialakohtaisesti on osoittautunut hankalaksi. Olennaista on kuitenkin se, että yrityksen, jonka liikevaihto on laskenut yli 20 prosenttia koronakriisin takia, tulisi olla kustannustuen piirissä.

Onko yrityksesi toimialaluokka ajan tasalla? Vielä ei tiedetä sitä, tuleeko uudistettu kustannustuki olemaan rajattu tietyille toimialoille.

Yrityksen toimialarekisteröinti kannattaa tarkistaa ja päivittää tarvittaessa. Toimialapäivityksen PRH:lle voi tällä hetkellä tehdä veloituksetta.

Yläraja nostettava 750 000 euroon

Kustannustuen yläraja tulee Yrittäjien mukaan korottaa 750 000 euroon ja Business Finland- ja Ely-tukien yhteensovittamisesta luopua.

– Kuitenkin niin, että EU:n tilapäisten valtiontukisääntöjen mukaan COVID-19-tukien yhteismäärä ei ylitä 800 000 euron enimmäismäärää yritystä kohden eikä muodostu ylikompensaatiota, Yrittäjien Kuismanen tarkentaa.

Ensimmäinen kustannustuki ei Yrittäjien mukaan ottanut riittävästi huomioon yritysten erilaisuutta.

– Hyvässä tukijärjestelmässä eri yhtiömuotoja ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan. Myös ammatinharjoittajien palkkakustannukset tulee saattaa tuessa huomioitavaksi aivan kuten yhtiömuotoisen yrittäjän palkat, Kuismanen vaatii.

Mirva Merimaa: ”Työtä on yhtä paljon kuin viime vuonna, mutta myytävää vähemmän”

– Työtä on yhtä paljon kuin viime vuonna, mutta myytävää vähemmän ja liput eivät mene kaupaksi yhtä hyvin kuin vuosi sitten.

Tapahtumia on siirretty tai peruutettu lukuisia, ja niitä edelleen siirretään. Työntekijöitä on ollut osa- tai kokoaikaisilla lomautuksilla huhtikuun puolivälistä saakka. Tällä hetkellä työntekijöitä on 25 henkeä.

– Ainut pelastuksemme oli, että alkuvuonna 10. maaliskuuta saakka meillä oli 20 prosentin kasvu verrattuna edellisvuotiseen, sen jälkeen kaikki romahti. Arvioin, että tänä vuonna lähtee yli puolet liikevaihdosta.

Tiketti välittää lippuja myös urheilutapahtumiin.

– Tapahtumien määrä syksyllä ei ole hirveästi vähentynyt vuodentakaisesta, mutta nyt myydään pienemmillä kiintiöillä. Kapasiteetti on kolmannes normaalista.

Lausuntokierros hallituksen kustannustukilakiesityksestä päättyy tänään 21.10.2020.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi