Bussikuljetus Suomesta Ukrainaan.
25.3.2022 klo 14:34
Uutinen

Yrittäjät yhdistivät voimansa ukrainalaisten auttamiseksi

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on huolestuttanut suomalaisia yrittäjiä monin eri tavoin. Se on myös innostanut tarttumaan toimeen ja järjestämään konkreettista apua sodan keskellä eläville ukrainalaisille. Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen ja varapuheenjohtaja Outi Haapamäki olivat osa tiimiä, joka organisoi tarvikkeiden lähetyksen Ukrainaan ja samalla ukrainalaisten kuljetuksen Suomeen.

Nopeasti sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, joukko eteläsuomalaisia yrittäjiä ja yksityishenkilöitä yhdisti voimansa. Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja, yrittäjä Mari Laaksonen tarttui haasteeseen ja oli ensimmäisten joukossa valjastamassa omat verkostonsa avustusponnistuksen järjestämiseen.

– Lauantaiaamuna ystäväni Korsisaari-yhtiöstä soitti ja sanoi, että nyt tarvitaan yrittäjien apua ja voimaa. Sunnuntaiaamuna laitoin suuren määrän sähköposteja ja tekstiviestejä matkaan, Laaksonen kertoo.

Tavoite oli selkeä: toimittaa Ukrainaan välttämättömiä tarvikkeita ja järjestää turvaa kaipaaville ukrainalaisille kuljetus Suomeen. Yrityskentältä löytyi heti halukkaita auttajia. Bussifirma järjesti kuljetuksen ja kuskin, laivayhtiö tarjosi edestakaiset matkat maksutta ja lukuisat muut yritykset tarjosivat valtavia määriä ruokaa ja erilaisia välttämättömiä tarvikkeita. Vapaaehtoisjoukko koordinoi tarkasti, että tuotteet sopivat tarkoitukseen.

Helsingin Yrittäjien varapuheenjohtaja Outi Haapamäki tarjosi Helsingin keskustassa sijaitsevaa toimistoaan pisteeksi tavaroiden keräykselle. Tuotteita valokuvattiin ja pakattiin ohjelappujen kera matkaan.
Avustuskuljetuksen ja matkan järjestämisen tiimoilta vapaaehtoisten joukko oli yhteydessä myös kaikkiin olennaisiin viranomaisiin, jotta sota-alueelta tulevien ihmisten pääsy Suomeen sujuisi mahdollisimman jouhevasti. Bussimatkalle Viron kautta Puolaan ja Ukrainaan lähti kuskin lisäksi muutama tulkki sekä vapaaehtoistiimin yhteyshenkilö – sekä tietysti valtava määrä tarvikkeita.

Yritysten ja yksityishenkilöiden auttamishalu oli niin suuri, ettei osa lahjoituksista mahtunut mukaan. Niitä välivarastoitiin ja toimitetaan nyt suomalaisiin vastaanottokeskuksiin. Moni avustukseen osallistunut taho ilmoitti halustaan auttaa jatkossakin. Uusi kuljetusoperaatio onkin jo valmisteilla.

Ukraina-avustuskampanjan vapaaehtoisia.
Avustuskampanjan vapaaehtoisjoukko kokoontui ennen matkaa.

Auttaminen vaatii sitoutumista ja panostuksia

Avustusoperaatio onnistui Laaksosen ja Haapamäen mukaan siksi, että organisointiin panostettiin nopeasta aikataulusta huolimatta huolella. Yrittäjät ovat heidän mukaansa tunnetusti nopeita käänteissään, ja tässä projektissa ketteryydestä ja nopeudesta oli hyötyä. Oli kuitenkin asioita, joihin ei ennalta voinut täysin varautua: esimerkiksi sota-alueella käyminen ja sodan keskeltä pakenevien ihmisten kohtaaminen kosketti syvästi vapaaehtoisia.

– Avustuskampanjat ovat työläitä ja sellaisen järjestäminen vaatii sitoutumista ja perehtymistä. Jokainen meistä tekee minkä kykenee, siksi esimerkiksi rahalahjoitusten antaminen on todella hyvä tapa auttaa. Rahalahjoituksia voidaan käyttää tavaralahjoituksia paremmin lähempänä sota-aluetta eli apu kohdentuu tehokkaammin, Haapamäki toteaa.

Ruoka- ja tarvikeavustus Ukrainaan.
Tarvikkeita ja ruokaa odottamassa toimitusta Ukrainaan.

Tukea Ukrainaan ja tietoa kriisin vaikutuksista yrityksille

Keskusjärjestö Suomen Yrittäjät avasi kriisin alkuvaiheessa erillisen Kaikki Ukrainasta yrittäjälle -sivuston, jonne keskitetään aihetta koskeva uutisointi sekä maksuttomat tietoiskut ja koulutukset. Tutustu Kaikki Ukrainasta yrittäjälle -sivustoon tästä.

Yrittäjäjärjestö haluaa osaltaan tukea sodasta kärsivää Ukrainaa ja sen kansaa lahjoituksilla. Suomen Yrittäjät lahjoitti 20 000 euroa Suomen Punaisen ristin hätäapukeräykseen. Aluejärjestö Helsingin Yrittäjät osoitti tukensa Unicefille (2 000 euroa) ja alueen nuorten yrittäjien verkosto HYNY Punaiselle ristille (200 euroa). Myös kaikki Helsingin Yrittäjien paikallisyhdistykset osallistuivat keräykseen ja kohdensivat tukensa seuraavasti:

  • Etelä-Helsingin Yrittäjät: Lääkärit ilman rajoja (1 342 euroa, jäsenmäärän mukaan)
  • Itä-Helsingin Yrittäjät, Keski-Helsingin Yrittäjät, Lounais-Helsingin Yrittäjät ja Länsi-Helsingin Yrittäjät: Suomen Punaisen ristin hätäapukeräys (kukin yhdistys 500 euroa)
  • Pohjois-Helsingin Yrittäjät: UN Women (761 euroa, jäsenmäärän mukaan)

Lue lisää aiheesta Suomen Yrittäjien verkkosivuilta:

Kuvat: Mari Laaksonen