Lapin materiaalipankki | Maija Hagberg
30.10.2023 klo 13:41
Uutinen

Yrittäjiä tarvitaan sotepalvelujen tuottajina – ”Aidolla yhteistyöllä hyvinvointialue voi välttää pakon sanelemat, kalliit hankintapäätökset”

Yrittäjien mukaan yhteistyötä yritysten ja Lapin hyvinvointialueen kesken tarvitaan. "Hankintojen yhteydessä tulee ottaa vakiintuneeksi käytännöksi hankintaan liittyvien yrittäjien ja kolmannen sektorin kanssa käytävät markkinavuoropuhelut", pohtii yrittäjä Pasi Hiukka.

Lapin Yrittäjät on avannut syksyn 2023 aikana Lapin hyvinvointialueen ja yrittäjien välille keskustelufoorumin, jonka tavoitteena on tukea sotepalvelujen tuottamista ja auttaa pitämään palvelut lähellä. Lapin hyvinvointialueen (Lapha) toimijat ja yrittäjät pääsevät foorumissa keskustelemaan alueen tarpeista ja keinoista sote-palvelujen kehittämiseen.

– Useita yrittäjiä huolestuttaa tulevat kilpailutukset, sillä erityisesti palveluiden kilpailuttamisessa raha ei saisi olla ainoa kriteeri, pohtii ApuLapin yrittäjä Kaisa Repo. ApuLappi vuokraa ja myy kuntoutumiseen tarvittavia apuvälinetarvikkeita.

– Toivomme markkinavuoropuheluita, jotta yrittäjät pääsevät kertomaan oman kantansa siitä, mitkä asiat kokevat kilpailutuksessa tärkeiksi ja mistä palvelut koostuvat. Moni odottaa myös palveluseteleiden myöntämisen laajentamista, jotta asiakas voi itse valita palvelun tuottajan, Repo kertoo.

Me yrittäjät haluamme auttaa hyvinvointialuetta selviytymään näistä haasteista.

Optikkoliike Brilletin yrittäjä Pasi Hiukka muistuttaa, miksi on tärkeää, että yrittäjät ovat mukana keskustelemassa sote-alan haasteista ja kehittämässä ratkaisuja palvelujen tuottamiseen. Yhteistyötä tarvitaan.

– Nykyisessä Laphan taloudellisessa tilanteessa ja sote-alan yleisissä haasteissa yrittäjien ja kolmannen sektorin mukaan ottaminen aitoon keskusteluun palvelu- ja hankintastrategian kehittämisessä on ensiarvoisen tärkeää.

Hiukka on NÄE ry:n hallituksen ja Suomen Yrittäjien sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen. Hän painottaa, että Laphan ja yrittäjien yhteinen foorumi tulee vakiinnuttaa yhteisenä kanavana ja tapaamisista tehdä säännöllisiä, jotta yhteistyö todella toimii. 

– Me yrittäjät haluamme auttaa hyvinvointialuetta selviytymään näistä haasteista. Aidolla yhteistyöllä ja asioiden oikea-aikaisella suunnittelulla hyvinvointialue voi välttää pakon sanelemat ja usein todella kalliit hankintapäätökset. 

– Hankintojen yhteydessä tulee ottaa vakiintuneeksi käytännöksi aina käsillä olevaan hankintaan liittyvien yrittäjien ja kolmannen sektorin kanssa käytävät markkinavuoropuhelu, hän lisää.

Yrittäjä tai hyvinvointialueen toimija, tervetuloa mukaan yhteiseen keskustelufoorumiin

– On mukava huomata, että väkeä tulee koko ajan lisää. Foorumissa on ollut mukava ilmapiiri ja vertaistukeakin olemme saaneet toisistamme, Repo kertoo.

– Keskustelua on käyty paljon uuden hyvinvointialeen käynnistämisen aiheuttamista muutoksista ja ongelmistakin. Yrittäjinä olemme pohtineet, miten voisimme omalta osaltamme olla apuna muutoksessa.

Lapin hyvinvointialueen ja yrittäjien yhteisen keskustelukanavan kautta on mahdollisuus hyödyntää oman asiantuntemusta ja kokemuksia. Mukaan toivotaan laajasti eri alojen yrittäjiä.

– Haluan olla mukana yrittäjäfoorumissa tuomassa omaa tietotaitoani yksityisten yrittäjien mahdollisuuksista tukea Laphaa palveluntuotannossa. Silmäterveyden ala on erinomainen esimerkki siitä, miten yksityisen sektorin ja optometristien mukaan ottaminen mahdollistaa laadukkaampien, kustannustehokkaampien ja lähellä potilasta tapahtuvien palvelujen tuottamisen. Samalla vapautettaisiin resursseja sairaaloiden silmäklinikoilta vaativampien silmäsairausten hoitoon ja hoitojonojen purkamiseen, Hiukka kertoo.

Tästä on kyse

Yrittäjien ja Lapin hyvinvointialueen yhteinen keskustelufoorumi avattiin syksyllä 2023. Keskustelujen tarkoituksena on jakaa tietoa yrittäjien ja hyvinvointialueen kesken ja pyrkiä pitämään palvelut lähellä.

Foorumi toteutetaan etäyhteyksin, ja se on kaikille avoin. Mukaan toivotaan laajasti eri alojen yrittäjiä ja Lapin hyvinvointialueen toimijoita. Keskustelufoorumien ajankohdista ilmoitetaan kiinnostuneille erikseen sähköpostitse.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan foorumiin, ota yhteyttä Lapin Yrittäjien toimitusjohtajaan Ella-Noora Kauppiseen.