12.6.2020 klo 14:37
Uutinen

Yrittäjien kuntabarometristä madonluvut Kymenlaaksolle

Kouvola putosi TOP 10–kunnista, Iitti ja Pyhtää pärjäsivät maakunnassa parhaimmin.

Elinkeinopolitiikan hoitamisesta Kymenlaakso jäi hännille Suomessa 2,69 pisteellä. Maan keskiarvo oli 2,97 ja kärjessä Etelä-Pohjanmaa 3,20 pisteellä.

Kymenlaaksossa Pyhtää sai parhaat pisteet 3,25, Iitti (2,85) ylsi toiselle sijalle ja Kouvola (2,59) jäi pitämään perää. Virolahdella ja Miehikkälässä ei yrittäjiltä tullut riittävästi vastauksia, joten niitä ei noteerattu barometrissä.
–Elinkeinopolitiikan asema kunnissa on parhaimmillaan Pyhtäällä ja Iitissä. Etenkin koronaepidemian aikana kunnissa on herätty havaitsemaan yrittäjyyden merkitys, Kymen yrittäjien puheenjohtaja Hannu Lehtinen totesi.

Kuntabarometri on tehty 16.2.–13.5. välisellä ajanjaksolla. Näin osa vastaajista on peilannut vastauksiaan kuntien aktivoituneeseen roolin koronaepidemian aikana.

Kouvola ei yltänyt tällä kerralla yli 50 000 asukkaan kaupungeista kymmenen joukkoon. Kaksi vuotta sitten tehdyssä kyselyssä se sijoittui viidenneksi. Mitä on tapahtunut vai onko Kouvolassa tyydytty edelliseen sijoitukseen?

Yrittäjien mielestä parhaiten kunnat hoitavat infrastruktuurin (esim. kulkuväylät, vesijohdot, tietoliikenneverkot) ja toiseksi parhaiten yrityspalvelut. Kolmanneksi parhaalla tolalla on elinkeinopolitiikan asema kunnassa.

Yrityspalveluista tarkemmin kysyttiin, mitkä palvelut yrittäjät kokevat tärkeimmiksi. Kärkeen nousivat aloittavan yrityksen palvelut, verkostoituminen ja investointineuvonta. Sen sijaan kansainvälistymis- ja mentorointipalveluita yrittäjät eivät näytä kunnilta juuri kaipaavan.
–Kansainvälistymis- ja mentorointipalveluita tarjoavat muutkin, joten vaikuttaisi siltä, ettei omaa kuntaa niinkään kaivata niihin toimijaksi. Palveluina ne ovat tärkeitä ja edistävät kasvua, Suomen yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala arvioi.

Yrityspalveluissa tiedotus toimii parhaiten, yrittäjät kokevat tietävänsä niistä hyvin. Kunnilla parantamisen varaa yhteydenpidossa.
–Valmisteluvaiheen avoimuus, läpinäkyvyys ja vuorovaikutteisuus parantaisivat kunnan ja yritysten välistä yhteyttä. Paikoin yhteys toimii erinomaisesti ja nyt koronakriisin aikana tästä nähtiin hyviä esimerkkejä. Koronakriisin opit ja tiiviimpi yhteistyö kannattaa nyt ottaa arkipäiväiseen käyttöön, Kujala sanoo.

Juuri päätöksenteon yrityslähtöisyydessä, yrityspalveluissa ja elinkeinopolitiikan asemassa Kouvola jäi maakunnan peränpitäjäksi. Siitä huolimatta, että Kouvolassa toiminut kaupungin ja yrittäjien yhteinen eturyhmä on pyrkinyt edistämään yrittäjien asemaa, ei yrittäjiä ole onnistuttu kuulemaan riittävästi

Yrityspalveluissa koko maakunnan alueella annettiin paremmat arvosanat kuin päätöksenteon yrityslähtöisyydessä. Silti vain Iitti ja Pyhtää ylsivät yli maan keskiarvon.

Kymenlaaksossa yrittäjät painottivat kunnan hankintapolitiikkan merkitystä koko maata enemmän. Kunnan hankintapolitiikan onnistuminen sai kuitenkin maan keskiarvoa (2,71) heikomman arvosanan Kymenlaaksossa. Jälleen pienet kunnat Iitti (2,91) ja Pyhtää (2,81) menestyivät kunnan hankintapolitiikassa, mutta siinä Kouvola (2,59) kuroi itsensä kolmanneksi ohi etelän kaupunkien.
–Hankintapolitiikan kehittämiseksi on tehty paljon töitä maakunnassamme, mutta vielä on osaamisessa petrattavaa. Meillä ei edelleenkään hankintoja nähdä riittävästi osana elinkeinopolitiikkaa, jolla voidaan vaikuttaa oman kaupungin kasvuun, totesi Lehtinen.

Hankintapolitiikka on koko maassa kehittynyt negatiiviseen suuntaan, meillä Kymenlaaksossa vielä hieman voimakkaammin.

Iro Research kysyi yrittäjiltä Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 16.2.–13.5. Siihen vastasi 10 400 yrittäjää eri puolilta Suomea. Kymenlaaksossa vastaajia oli 288. Yrittäjät kokevat kyselyn tärkeäksi kanavaksi sillä vastaajien määrä kasvoi edellisestä vastaavasta kyselystä yli 4 000 yrittäjällä.

Tutustu Yrittäjien kuntabarometrin valtakunnalliseen raporttiin:
https://www.yrittajat.fi/wp-content/uploads/2020/06/yrittajien_kuntabarometri_tiedotustilaisuus_9_6_2020.pdf
Tutustu aluejärjestön raporttiin: https://www.yrittajat.fi/wp-content/uploads/2020/06/kuntabarometri2020_kymi.pdf
Kuntakohtaiset tulokset löydät täältä: https://www.yrittajat.fi/yrittajajarjesto/nain-vaikutamme/kunnat-ja-yrittajyys//a/palvelut/kymi-626849