Johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä. Kuva: Johanna Erjonsalo
10.3.2024 klo 12:08
Uutinen

Yrittäjien Makkula IL:lle: 3–5 euron tuntipalkat ovat mahdoton skenaario – TES määrittää aina sen, mistä voidaan sopia

Suomen Yrittäjien johtajan Janne Makkulan mukaan paikallisen sopimisen laajentaminen järjestäytymättömiin yrityksiin ei mahdollista 3–5 euron tuntipalkkoja.

Johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo Iltalehden haastattelussa, että 3–5 euron tuntipalkat ovat mahdoton skenaario, sillä työehtosopimukset rajoittavat liian pienen palkan sopimista.

– Jos olisi kolmen euron tuntipalkka, se tarkoittaisi sitä, että työehtosopimuksessa pitäisi olla tämmöinen mahdollisuus. Yhdessäkään työehtosopimuksessa ei ole niin alhaista tuntipalkkaa, eikä mahdollisuutta sopia laillisesti niin alhaisesta tuntipalkasta, Makkula toteaa Iltalehdelle.

Makkulan mukaan julkisuudessa on mennyt sekaisin se, että tällä hetkelläkin on yrityksiä, jotka rikkovat lakia. Tähän pitää Makkulan mukaan puuttua.

Makkula sanoo Iltalehdelle, että nyt ollaan vain poistamassa sopimisen kiellot niiltä yrityksiltä, jotka noudattavat työehtosopimuksia yleissitovuuden kautta. Hän jatkaa Iltalehdelle, että useamman yrityksen mahdollisuus sopia niistä työelämän joustoista, joista jo osa yrityksiä voi sopia, ei liity millään tavalla 3–5 euron palkkoihin.

– Toisin kuin ay-liike on julkisuudessa väittänyt, uudistus ei mahdollista työehtojen polkemista eikä muutaman euron tuntipalkkoja. Työehtosopimus määrittää aina sen, mistä voidaan sopia, Makkula korostaa Yrittäjät.fille. 

Helmikuun Yrittäjägallupissa kysyttiin yrittäjien suosikkikeinoja työvoimapulan helpottamiseksi. Paikallisen sopimisen lisääminen oli toiseksi suosituin keino (45 prosenttia vastaajista).

Edellisestä tutkimuksesta eniten suosiotaan kasvatti nimenomaan paikallisen sopimisen lisääminen, jonka kannatus nousi kuusi prosenttiyksikköä. Teollisuudessa paikallisen sopimisen lisäämistä pidetään selvästi tärkeimpänä työllisyystoimena. Sitä kannattaa 72 prosenttia. 

– Yrittäjien viesti on selvä: hallitus tekee oikeita uudistuksia työvoimapulan helpottamiseksi. Moni ay-johtaja on vähätellyt paikallisen sopimisen merkitystä. Se kertoo, että liittojen kabineteissa eletään toista todellisuutta kuin yritysten arjessa. Tämä ei ole yllätys vaan se on ollut nähtävillä jo pitkään. Yrittäjä on työllistämisen kokemusasiantuntija, joten hänen näkemykselleen pitää antaa arvoa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi tuloksia perjantaina.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus