Kuva: Pixhill
20.2.2023 klo 11:14
Uutinen

Yrittäjien Pentikäinen: AKT:n satamalakko syventää Suomen talouden jo ennestään suuria ongelmia

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää erittäin valitettavana, että AKT ei hyväksynyt satamalakon sovintoehdotusta.

AKT:n satamalakko alkoi keskiviikkona. AKT hylkäsi sunnuntaina sovittelijan sovintoehdotuksen.

– Satamalakko syö talouden kasvua ja syventää Suomen talouden jo ennestään suuria ongelmia. Se iskee laajalti yrityksiin ja palkansaajiin, Pentikäinen sanoo.

Pentikäinen muistuttaa, että inflaatio syö ostovoimaa palkansaajien lisäksi myös yrityksiltä, joista moni on tällä hetkellä erittäin ahtaalla.

– Ylisuuret palkankorotukset johtavat väistämättä lomautuksiin ja irtisanomisiin.

– Satama-alan työmarkkinakriisi on taas yksi osoitus siitä, että työmarkkinajärjestelmää pitää nopeasti ja määrätietoisesti hajauttaa liittojen väliltä yrityksiin metsäteollisuuden mallin mukaisesti

Pentikäisen mukaan aito yritys- ja työpaikkakohtainen sopiminen vähentää työtaisteluita ja lisää luottamusta työpaikan osapuolten välillä.

– Paikallinen sopiminen johtaa siihen, että työnantaja ja työntekijät kokevat olevansa samassa veneessä ja yhteisellä asialla.

Pentikäinen peräänkuuluttaa satamissa myös lakkoherkän liiton valtaa vähentäviä muutoksia.

– Tarvitaan yrittäjävetoisia liiketoimintamalleja ja lisää automaatiota. Pitää myös parantaa yhteyksiä Ruotsin ja Norjan satamiin, Pentikäinen sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus