27.5.2020 klo 10:00
Uutinen

Yrittäjien pörssivalmennuksen käynyt Tamturbo perui listautumisannin – ”Koulutuksen tavoitteena riisua pörssin mystiikkaa”

Suomen Yrittäjien Kasvuyrittäjäverkoston järjestämän pörssivalmennuksen käynyt Tamturbo Oy oli jo matkalla Helsingin pörssiin, kunnes strateginen kumppani ryhtyi sijoittajaksi. Vuoden mittainen 365 päivässä pörssiin -valmennus järjestetään tänä vuonna toista kertaa.

Valmennusohjelman tavoitteena on luoda valmiuksia pk-yritysten listautumiseen Nasdaq First North Growth Market -kasvumarkkinalle. Viime vuonna Suomen Yrittäjien ohjelman käynyt tamperelainen Tamturbo perui listautumisannin 29. toukokuuta. Yritys pyrki keräämään First North -kauppapaikan listautumisannilla noin kuusi miljoonaa euroa. Tamturbo on vuonna 2010 perustettu täysin öljyttömiä teollisuuden paineilmakompressoreita kehittävä ja valmistava teknologiayhtiö. Vuonna 2019 yhtiön liikevaihto oli noin 2,1 miljoonaa euroa ja se kasvoi 285 prosenttia vuoteen 2018 verrattuna.

– Tavoitteenamme on jatkaa voimakasta kasvua globaalin myyntiverkoston ja strategisten kumppanuuksien avulla sekä saavuttaa kahdeksan prosentin markkinaosuus koko teollisesta öljyttömästä kompressorimarkkinasta keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä, Tamturbon toimitusjohtaja Timo Pulkki toteaa tiedotteessa.

Yhtiön asiakkaana on muun muassa panimoyhtiö AB Inbev, joka valmistaa muun muassa Budweiseria. Vuonna 2019 yhtiön liikevaihto oli noin 2,1 miljoonaa euroa, mutta kasvua oli noin 285 prosenttia vuoteen 2018 verrattuna.

Mitä hyötyä listauksesta on yrittäjälle? – Tavoitteena alentaa listautumisen kynnystä

Huhtikuussa alkaneeseen valmennukseen osallistuu tänä vuonna 20 yritystä ja viime vuonna siihen osallistui 34 yritystä. Valmennus toteutetaan yhteistyössä Nasdaq Helsingin kanssa. Valmennusohjelma on tarkoitettu yritysten omistajille ja yrittäjille, jotka haluavat luoda osakkeelle likviditeetin ja markkina-arvon. Tamturbo olisi ollut ensimmäinen valmennuksen käynyt yhtiö, joka listautuu pörssiin. Nyt kävi toisin.

Suomen Yrittäjien kasvuyrittäjäverkoston puheenjohtaja ja Investors House Oyj:n toimitusjohtaja Petri Roininen on itse kulkenut tien perustajayrittäjästä pörssiin.

– Valmennukseen osallistujat ovat kertoneet ymmärtäneensä valmennuksessa, miksi listautua, sekä mitä hyötyä siitä on ja mitä edellytyksiä listautumiselle on. Hyödyissä korostuu se, että osakkeelle tulee likviditeettia, ja sitä voi käyttää esimerkiksi yrityskauppoihin ja avainhenkilöiden palkitsemiseen. Toinen hyöty, mitä usein kuulee, on profiilin nosto, eli yhtiöstä tulee yhteistyökumppaneiden kanssa haluttavampi. Kolmantena kuulen, että pörssin myötä aukeaa uudenlaisia rahoitusmuotoja.

Roinisen mukaan valmennuksen yhtenä tarkoituksena on alentaa listautumisen kynnystä.

– Usein ihmisillä on harhaluulo, että pörssiyhtiö on iso ja tavoittamaton päämäärä. Meidän tavoitteena on ollut riisua mystiikkaa ja näyttää, miten se on tehtävissä järjellisillä kuluilla.

Roininen muistuttaa, että Suomessa Nasdaq First North Growth Market -kauppapaikalla on noin 30 yhtiötä, kun Tukholmassa vastaavalla kauppapaikalla on noin 300 yhtiötä. First North -kasvumarkkinalla on paljon pieniä yhtiöitä.

– Yrittäjyydellä voi olla monenlaisia kasvoja ja yksi voi olla listattu yritys.

Lue Petri Roinisen blogi: Miksi Suomen Yrittäjät järjestää pörssivalmennusta?

Juttua päivitetty 1.6.2020 klo14.05: Otsikkoon ja ingressiin lisätty tieto listautumisannin peruuntumisesta. Poistettu tieto siitä, mihin annilla saatuja varoja oli tarkoitus käyttää.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi