23.6.2020 klo 15:49
Uutinen

Yrittäjien työmarkkinatuelle jatkoa – Myös lomautusten ja yt-neuvottelujen joustot jatkuvat vuoden loppuun

Eduskunta siunasi yrittäjien väliaikaisen työttömyysturvaoikeuden jatkon vuoden loppuun. Myös lomauttamis- ja yt-prosessin helpottaminen jatkuu vuoden loppuun asti. Jos työttömyystuen tarve jatkuu, TE-toimisto on yrittäjään yhteydessä.

Yrittäjägallupin mukaan 42 prosenttia työnantajayrittäjistä on koronakriisin aikana hyötynyt yt-prosessin lyhentämisestä. Presidentti vahvistanee muutokset 26. kesäkuuta ja määräaikaiset muutokset ovat voimassa 1. heinäkuuta alkaen.

Suomen Yrittäjät esitti hallitukselle, että työlakien väliaikaisia muutoksia jatkettaisiin vuoden loppuun. Työmarkkinakeskusjärjestöt tekivät vastaavan ehdotuksen.

­ – On tärkeää, että määräaikaista lainsäädäntöä jatketaan. Sen pitäisi kuitenkin koskea kaikkia yrityksiä riippumatta siitä millaisia työehtosopimuksia eri aloilla on, sanoo Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

Lomautukset ja yt-neuvottelut voidaan lakimuutosten avulla hoitaa joustavammin

Lakimuutosten tarkoituksena on helpottaa yritysten sopeutumista koronaepidemian aiheuttamiin muutoksiin työvoiman tarpeessa.

Lomautusneuvottelut voidaan käydä nopeimmillaan viidessä päivässä ja lomautusilmoitusaikaa on lyhennetty viiteen päivään. Normaalisti yt-neuvottelut ovat kestäneet 14 päivästä kuuteen viikkoon.

Lisäksi määräaikaisen työntekijän lomauttaminen ja työsopimuksen purkaminen koeajalla taloudellisella ja tuotannollisella perusteella on tullut mahdolliseksi. Toisaalta aikaa, jona työnantajan on otettava taloudellisella tai tuotannollisella perusteella irtisanottu työntekijä takaisin töihin, on väliaikaisesti pidennetty yhdeksään kuukauteen. Väliaikaiset muutokset koskevat yksityistä sektoria.

Suomen Yrittäjät kysyi toukokuisessa Yrittäjägallupissa yrittäjien näkemyksiä lomauttamisesta ja yt-lain väliaikaisesta muutoksesta. Yrittäjägallupin mukaan 65 prosenttia työnantajayrittäjistä toivoo, että koronakriisin takia lyhennetyistä yt-neuvotteluprosessista ja lomautusilmoitusajasta tulisi pysyvä.

Yrittäjien oikeus työttömyysturvaan jatkuu – Jos tuen tarve jatkuu, TE-toimisto on sinuun yhteydessä

Yrittäjät ovat voineet saada 8. huhtikuuta alkaen väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi.

Työttömyysturvalain väliaikaisia säännöksiä jatkettaisiin 31. joulukuuta asti.

Jos yrittäjä ei ole koronatilanteen vuoksi vielä työllistynyt takaisin yritystoimintaansa tai tilanne ei ole muutoin muuttunut 1. heinäkuuta alkaen, tullaan TE-toimistosta ottamaan yhteyttä tilanteen tarkistamiseksi. Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että yrittäjän päätoiminen työskentely on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa jokaista yrityksessä yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti.

Lisätietoa: Yrittäjän työttömyysturvasta Kelan sivuilla

TE-palvelut: Yrittäjä: Jos oikeutesi työmarkkinatukeen saa jatkoaikaa

Juttua päivitetty 24.6 klo14.18: Lisätty tiedot, että TE-toimisto on yhteydessä yrittäjiin, jos tuen tarve jatkuu.

toimitus (at) yrittajat.fi