24.3.2020 klo 18:13
Uutinen

Yrittäjien työttömyysturva on edelleen valmisteluasteella – SY:n asiantuntija: ”Tällä on jo kiire”

Hallituksen esitys yrittäjien pääsystä työttömyysturvan piiriin ilman, että yritystoimintaa tarvitsisi kokonaan lopettaa, on aiheuttanut epätietoisuutta. Viime perjantaina saadun tiedon jälkeen yrittäjät ovat yrittäneet hakea työttömyysturvaa, mutta törmänneet samaan vanhaan byrokratiaan.

– Hallituksen esitys on vielä valmistelussa eikä meillä ole tarkempaa tietoa esimerkiksi hakuprosessista tai siitä, että koskeeko esitys vain Kelan etuuksia vai myös kassan maksamaa ansiopäivärahaa, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén kertoo.

Nykylainsäädännön mukaan työttömyysturvalle pääsyn edellytyksenä on yritystoiminnan lopettaminen ja ilmoittautuminen työnhakijaksi TE-toimistoon. SYT-kassan jäsen hakee etuutta kassasta ja muut Kelasta.

Työttömyysetuutta voidaan maksaa sivutoimisen yritystoiminnan rinnalla. Tällöin etuuden määrässä huomioidaan yritystoiminnasta saatavat ansiot. Koska työttömyysetuuden tarkoituksena ei ole tukea kannattamatonta yritystoimintaa, pelkästään tulojen puuttumisen tai vähäisyyden perusteella yritystoimintaa ei kuitenkaan ole katsottu sivutoimiseksi.

Nyt hallitus haluaa helpottaa toimintaa jatkavien yrittäjien pääsyä työttömyysturvan piiriin.

– Hallituksen esityksen mukaan epidemiasta aiheutunut tulojen väheneminen kelpaisi osoitukseksi toiminnan sivutoimisuudesta ja päätoimisesti toimineelle yrittäjälle voitaisiin maksaa työttömyysetuutta ilman toiminnan lopettamista.

– Etuuden tulee olla haettavissa yksinkertaisella prosessilla ja pian. Tällä on jo kiire, Hellstén hoputtaa.

Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan määräajaksi.

​– Meidän näkemys on, että etuuden täytyy tulla voimaan takautuvasti kriisin alusta lukien ja edellytyksenä ei ainakaan takautuvalta ajalta voi olla esim. ilmoittautuminen työnhakijaksi TE-toimistoon, sillä näin tekee nykylainsäädännön mukaisesti nyt lopettavat yrittäjät, ei toimintaa jatkavat, Hellsten linjaa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita