19.3.2020 klo 16:21
Uutinen

Yrittäjien yhteisöllisyys näytti voimansa ­– Mentorointialusta Linja keräsi päivässä 50 yrittäjää toisten yrittäjien avuksi

Yrittäjät haluavat myös tukea toisiaan. Yksi heistä on luovan alan yrittäjä Martta Tervonen, joka laittoi alkuviikosta pystyyn mentorialusta Linjan.

Yrittäjien halutaan pärjäävän ja selviävän koronaviruksen aiheuttaman kriisin yli. Sen huomaa sosiaalisen median lukuisista kanavista, joissa ihmiset suosittelevat omia suosikkiyrityksiään, keräävät listoja, joissa voi mainostaa omia palveluitaan.

Yrittäjät haluavat myös tukea toisiaan. Yksi heistä on luovan alan yrittäjä Martta Tervonen, joka laittoi alkuviikosta pystyyn alustan yrittäjämentoreille.

­– Juttelin maanantaina kahden yrittäjäystävän kanssa. Toisella on jo vaikea vuosi takana, eikä hän usko, että yritys selviää tämän kriisin yli. Toisenkin toiminta matkailualan tapahtumien ja puhekeikkojen parissa on todella pahoissa vaikeuksissa. Siinä jutellessa itselle tuli mieleen pari ideaa, joilla hän voisi muokata liiketoimintaansa, Tervonen kertoo.

Tuosta puhelusta syntyi idea kerätä yrittäjät tukemaan toisiaan, jotta kenenkään ei tarvitsisi jäädä yksin. Tervonen teki alustan ShareTribe- alustalla maanantain ja tiistain työpäivän aikana. Alustan nimeksi tuli Linja.

Lue myös Yrittäjä tarjoaa osaamistaan ilmaiseksi muille yrittäjille ahdingosta selviämiseen – haastaa muita mukaan auttamaan


Suomen Yrittäjät tarjoaa tietoa, webinaareja ja asiantuntijoiden neuvontaa Facebook-ryhmässä Yrittäjät #osta pieneltä sekä Kaikki koronasta yrittäjälle -sivustolla. Myös Mentorisi.fi-palvelusta voi etsiä mentoria pidempiaikaiseen mentorisuhteeseen tai ilmoittautua itse.


Linjan tavoite on kerätä eri alojen yrittäjiä eri kokemuspohjalla tarjoamaan lyhyitä sessioita vertaistukea tai ajatusapua tarvitsevan yrittäjän kanssa.

Tervonen laittoi viestiä 20 tutulleen Twitterissä, ja kaikki heistä olivat innoissaan ajatuksesta. Sana levisi ja päivässä 50 eri alan osaajaa ilmoittautui mentoriksi.

­– Yritysmaailma on jo melko yhteisöllistä. Jos on 15-30 minuuttia aikaa, useat voivat saada apua, Tervonen sanoo.

Nimekkäitä auttajia

Asiantuntijoiksi on ilmoittautunut muun muassa ex-poliitikko ja yrittäjä Mikael Jungner, Digitalist Groupin entinen toimitusjohtaja Ville Tolvanen ja media-alalta juustokauppayrittäjäksi vaihtanut Laura Salonen. Listalta löytyy myös ennustaja ja tarot-tulkitsija.

Asiantuntijoita on laidasta laitaan ja heitä voi etsiä omiin tarpeisiin sivuston suodattimia hyödyntäen. Mentorit voivat valita haluavatko tarjota apuaan etäyhteydellä tai sähköpostilla.

­– Kriteereitä ei ole. Jos kokee, että on tässä tilanteessa muille annettavaa, vertaistukea tai muuta sparrausapua. Toive on, että saisimme monessa liemessä keitettyjä kokeneita osaajia muiden yrittäjien avuksi, Tervonen sanoo.

Haastattelun aikana Tervonen keksii, että alustalla voisi tarjota myös luentoja ja webinaareja. Linjan tulevaisuuden suunnitelmia Tervonen ei ole vielä miettinyt.

­– Mahdollisuuksia kehittää jotain muutakin toimintaa on, mutta poikkeusoloissa on mielestäni tärkeää, että toiminta on pro bono -periaatteella, eli avointa ja ilmaista, hän sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi