21.9.2021 klo 14:32
Uutinen

Yrittäjiltä hankintaopas kuntapäättäjille – Pienten yritysten mahdollisuus osallistua julkisiin hankintoihin varmistettava

Suomen Yrittäjät julkisti kuntapäättäjille suunnatun käytännöllisen hankintaoppaan Kuntamarkkinoilla, jossa julkiset hankinnat olivat vahvasti esillä. Laki säätää reunaehdot julkisille hankinnoille, mutta lain soveltaminen on kuntapäättäjien käsissä hankintapolitiikasta hankintojen toteutukseen.

– Uusilla valtuutetuilla on valtaa vaikuttaa siihen, miten oman kaupungin tai kunnan hankinnat tehdään. Valtuutetut ja lautakuntien jäsenet ovat hankintalinjausten ja monenlaisten hankintojen suhteen päättävässä roolissa. Siksi heidän kannattaa perehtyä hankintoihin huolella ja varmistaa, että myös pienet yritykset voivat osallistua tarjouskilpailuihin niin Helsingissä kuin muualla Uudellamaalla, painottaa Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Yrittäjät korostaa, että jos kunnat ostavat pulpettinsa ja porkkanansa vain isoilta tuottajilta, pienyritysten mahdollisuus pärjätä heikkenee, sillä kunnat ovat isoja asiakkaita.

– On veronmaksajien etu, että kilpailutuksissa käydään aidosti kisaa ja niihin voivat tarjota myös pienet paikalliset yritykset. Kun hankintoja jaetaan osiin, on useammalla yrityksellä edellytykset saada lisää kauppaa ja referenssejä julkisten hankintojen kautta. Näin laatu, hinta ja toimiala kehittyvät, eikä yksittäinen yritys pääse monopoliasemaan.

Julkisissa hankinnoissa kannattaa myös asettaa kriteerit sellaisiksi, että pienetkin yritykset pystyvät ne täyttämään.

– Mitä enemmän hankinnalle asetetaan ehtoja tai monimutkaisia vertailuperusteita, sitä vähemmän kunta saa tarjouksia, kertoo pääkaupunkiseudun hankinta-asiamies Pentti Komssi.

– Lisäksi innovaatioita ja innovaatiokumppanuutta kannattaa rohkeasti hyödyntää uusien ratkaisujen löytämiseksi ja kotimaisen tuotekehityksen edistämiseksi. Julkisissa kilpailutuksissa innovaatiokumppanuuden tarkoituksena on edistää uusien innovaatioiden syntymistä ja käyttöönottoa, Komssi lisää.

> Tutustu Kuntapäättäjän hankintaoppaaseen

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Tiina Oksala
p. 040 548 1104, tiina.oksala(at)yrittajat.fi

Kuva: Julius Konttinen