29.1.2019 klo 15:30
Uutinen

Yrittäjyys ja jaksaminen

Monesti mielletään, että yrittäjät ovat töissä 24/7 ja kiire on kokoajan. Näinhän se varmaan monen osalta onkin, mutta pitäisi silti muistaa, että joskus ihminenkin tarvitsee lepoa.

Itse olen aina paininut ajankäytöllisten ongelmien kanssa ja aina tuntuu olevan kiire ja töiden määrä listalla vaan kasvaa. Nyt olen miettinyt, että alkaisin priorisoimaan ja ihan suunnitelmallisesti suunnittelemaan työpäivän ohjelman ja ”to do” asiat esimerkiksi pitemmän aikavälin haarukassa.

Yrittäjän hyvinvointi on tärkeä asia ja mielestäni siitä keskustellaan aikalailla vähän mediassa verrattuna esimerkiksi palkansaajien hyvinvointiin. Itse huomaan, että urheilu on hyvää vastapainoa työlle ja ennen työpäivää suoritettu pieni aamukävely tekee päivästä yleensä erittäin onnistuneen.

Itse olen tottunut aina heräämään hyvin aikaisin, joten minulla toimii tämä aamu-urheilun harjoittaminen. Toisilla taas voi olla sitten muita tapoja, että mennään työpäivän jälkeen lenkille/salille yms, mutta itse olen huomannut nimenomaan aamu-urheilun hyödylliseksi työpäivän aloittajaksi. Ruokailutottumukset ovat myös yksi asia mikä edesauttaa hyvän työpäivän muodostumista. Terveellinen lounas kaupungilla keskellä työpäivää on mukava lyhyt stoppi kiireelle ja mikäpä sen mukavampaa kun myös samalla voi harjoittaa sosiaalista elämää kavereiden kanssa.

Ja viimeisenä, muttei vähäisempänä yrittäjän tulee myös lomailla. Loma ei katso paikkaa tai aikaa, mutta itse olen huomannut, että mikäli oikeasti haluaa hieman työrytmistä irti niin pitää lomalle lähteä ulkomaille. Työurani alkuvuosina asennoiduin siihen, että ilman lomaa selviää hyvin, mutta kyllä nyt on huomannut sen, että joskus täytyy vetää henkeä.

Itse olen ottanut tavoitteeksi, että joka vuonna kävisin yhden viikon ulkomailla reissussa ja sen turvin jaksaakin sitten taas seuraavan vuoden painaa eteenpäin.

Mukavaa alkavaa vuotta kaikille! Muistakaa tehdä töitä, mutta vastavuoroisesti myös levätä ja liikkua.

Antti Naukkarinen
varapuheenjohtaja
Etelä-Savon Yrittäjät