Konsultointia Getty Images
Yrittäjäksi voi lähteä useammalla tavalla. Kuva Getty Images
8.11.2021 klo 15:30
Uutinen

Yrittäjyysinto on kasvussa – Omistajanvaihdos vahvemmin mukaan keinovalikoimaan

Palo yrittäjäksi löytyy, mutta liikeidea ei ole kirkastunut? Moni yrittäjä lähtee kehittämään omaa yritystä ja ideaa nollasta, mutta olemassa olevan yrityksen jatkaminen on vaihtoehto, jota ei aina tule ajatelleeksi.

Uusyrityskeskus kertoo, että uusia yrityksiä perustettiin sen yritysneuvonnan avulla tammi-syyskuussa lähes viidennes enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Tammi-syyskuun aikana perustettiin Uusyrityskeskusten neuvonnan avulla yhteensä 4996 uutta yritystä. Tämä on 18 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavalla tarkastelujaksolla ja kolme prosenttia enemmän kuin ennen koronaa, vuoden 2019 tarkastelujaksolla. Uusia asiakkaita oli nyt 8021, mikä on myös 18 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Reilusti yli puolet uusista asiakkaista (62 %) perusti yrityksen.

Uusyrityskeskukset kannustavat pohtimaan myös toimivan yrityksen jatkamista yhtenä vaihtoehtona.  Koko Suomen tasolla vain muutama prosentti neuvontaan tulleista asiakkaista päätyi yrittäjäksi omistajanvaihdoksen kautta.

– Suomessa yrittäjyys lähtee vielä hyvin usein liikkeelle omasta ideasta ja yritysneuvontaan tullaan siinä vaiheessa, kun idea on jo aika pitkälle mietitty. Toivon, että toimivan yrityksen jatkaminen nousisi nykyistä useammin vaihtoehdoksi. Yrityksen ostaminen voi olla ketterä polku yrittäjäksi, Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama kertoo. 

Jatkajien löytäminen yrityksille suuri haaste

Juuri julkaistun Omistajanvaihdosbarometrin mukaan yli 55-vuotiaita yrittäjiä on Suomessa 74 000 ja heistä yli puolet aikoo luopua yritystoiminnastaan viimeistään vuonna 2024. Selvityksen mukaan alasajo uhkaa lähivuosina 25 000 yritystä. Jatkajien löytäminen on suurin haaste.

Lue lisää Omistajanvaihdosbarometri: 25 000 yritystä uhkaa alasajo – ”Valtavaa haaskausta”

Uusyrityskeskus haluaa toimia kohtaamispaikkana yritystoiminnasta luopuville ja yrittäjyyttä suunnitteleville.  

– Tähän mennessä omistajanvaihdosten eteen tehty työ on ollut lähinnä myyjien herättelyä. Nyt on aika vaikuttaa yrittäjyyttä suunnitteleviin ja tuoda esiin edut, joita toimivan yrityksen jatkamiseen liittyy, Kallama toteaa.

Suomen Uusyrityskeskukset ry on juuri saanut yhdessä Seinäjoen ammattikorkeakoulun, Suomen Yrittäjien sekä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton kanssa hankerahoituksen maaseutuyritysten omistajanvaihdosekosysteemin kehittämiseen. Hankkeen tavoitteena on rakentaa valtakunnallinen matalan kynnyksen palveluverkosto myyjille ja ostajille.

– Lähdemme innolla rakentamaan omistajanvaihdosten ekosysteemiä. Se, että toimiviin, vakiintuneisiin yrityksiin saadaan jatkajia, on paitsi myyjän ja ostajan etu myös koko Suomen etu. Se pitää talouden pyörät pyörimässä, Kallama sanoo.

Tutustu Suomen Yrittäjien tietopakettiin omistajanvaihdoksista täällä.

Toimitus
Toimitus